Hlavní obsah

Slovenští učitelé vstoupili do časově neomezené stávky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

S požadavkem desetiprocentního zvýšením mezd a zlepšení financování školství vstupují v pondělí tisíce slovenských učitelů do časově neomezené stávky. O délce stávky může rozhodnout každá škola sama.

BEZ KOMENTÁŘE: Shromáždění učitelů v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Může se tak stát, že některé školy budou uzavřené jeden dva dny, jiné delší dobu. „Připouštíme, že delší stávku pocítí zaměstnanci na svých peněženkách,“ uvedl odborářský předák Pavel Ondek.

Do úvahy přichází také varianta, že po několika dnech ostré stávky školy své brány otevřou, učitelé i žáci budou ve školách, ale nebude se vyučovat.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenští učitelé stávkují.

Výpadek v příjmech kvůli stávce pocítí učitelé právě v citlivém období vánočních svátků. „Dostávám 500 eur měsíčně. Pokud stávka potrvá delší dobu, budeme mít chudé Vánoce,“ říká učitelka základní školy v bratislavské městské části Petržalka.

Nepedagogičtí pracovníci, jako jsou uklízečky a kuchařky, si nemohou dovolit stávkovat ani jediný den. „Stávku i naše požadavky podporují, ale vydělávají tak málo, že každý výpadek příjmu by je dostal na hranici životního minima,“ připouští odborářský předák.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Opuštěné třídy ve škole

Dětí je méně

Učitelé nepřijali návrh vlády na pětiprocentní zvýšení mezd. „Kde nic není, ani čert nebere,“ prohlásil premiér Robert Fico. Varoval, že učitelé nemusí dosáhnout vůbec žádného navýšení mezd. Fico připustil rovněž debatu o snížení počtu učitelů, protože klesá počet dětí.

Podle odborů vstoupí do stávky 80 procent základních a 60 až 70 procent středních škol. Jednodenní stávka se konala už letos 13. září, ale učitelé ničeho nedosáhli.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Shromáždění učitelů v Bratislavě

Rodiče požadavky učitelů podporují, ale budou mít problémy s umístěním dětí. „Mám dvě školou povinné děti a postará se mi o ně naštěstí babička,“ říká mladá maminka z Bratislavy. Některá města nabízejí otevření klubu pro děti, aby usnadnila rodičům situaci. Pokud je škola zavřená a rodiče dětí mladších 10 let nemohou do práce, mají právo žádat od státu tzv. ošetřovné. Stát tak může přijít o dva milióny eur denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám