Hlavní obsah

Polsko zmařilo pumový atentát na politické špičky, muž nálože už i testoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Polská policie zmařila připravovaný bombový útok na "vysoké představitele Polské republiky". Atentátník byl zadržen v Krakově na jihu země. V pondělí to oznámila krakovská prokuratura. K plánu se 45letý Brunon K. přiznal, napsal web Gazeta.pl. Údajně nálože i testoval. Kromě Brunona byly zadrženy ještě dvě osoby.

Foto: Profimedia.cz

Vůz polské policie. Ilustrační foto

Článek

Mluvčí polské vlády Pawel Gras řekl radiu TOK FM: "Případ vypadá velmi vážně. Vím, že mezi možnými cíli byl prezident, parlament a vláda. Tajné služby jednaly, jak bylo potřeba." Na Sejm chtěl provést atentát v době jeho zasedání, kdy tam budou členové různých stran. V rámci série pumových atentátů plánoval i útok na ministerstvo financí.

Zpravodajská televizní stanice TVN24 s odkazem na důvěryhodné zdroje uvedla, že případ je závažný, protože přípravy útoku byly značně pokročilé. Krakovská prokuratura zahájila vyšetřování 5. listopadu, o čtyři dny později policisté muže zadrželi. Sledován ale byl už od konce roku 2011.

Během domovní prohlídky u něj policie nalezla výbušniny hexogen, pentrit, TNT i střelný prach, další zbraně a tisíc nábojů. Měl doma i literaturu o výbušninách.  Obviněn byl z přípravy teroristického činu s použitím výbušnin. Za to mu hrozí trest v délce až pěti let.

Podezřelý je z Krakova a vystudoval tam vysokou školu chemickou. Působil na zemědělsko-ekonomické univerzitě Hugona Kollataja. Uměl prý odpalovat i nálože na dálku a některé testoval. Dvě zkušební exploze si i natočil. Jedna měla hmotnost 250 kg.

Inspirován Breivikem

Podle Radia ZET nebyl členem žádné politické strany, ale vadila mu vládnoucí Občanská platforma.Ta je pravicová, ale ne konzervativní. Také ho prý inspiroval norský střelec Anders Breivik. Jeho chování bylo podle vyšetřovatelů motivováno nacionalismem, xenofobií a antisemitismem. Verboval i další lidi, výrobu bomb učil čtyři osoby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám