Hlavní obsah

Nepředpovězené zemětřesení musí vědci odčinit čtyřmi lety vězení, žádají žalobci

Novinky, rei
Řím

Italští žalobci požadují trest vězení na čtyři roky pro sedm vědců, kteří podle nich nedostáli svým povinnostem, když nezvládli předpovědět ničivé zemětřesení, které v červnu 2009 postihlo okolí města Aquila. V důsledku otřesů tehdy přišlo o život 309 lidí a stovky dalších byly zraněny.

Foto: Profimedia.cz

Aquila poničená zemětřesením

Článek

Soudní proces vyvolal vlnu kritiky. Za obviněné se postavili jejich zahraniční kolegové, více než 5000 jich poslalo dopis italskému prezidentovi Giorgiovi Napolitanovi. Vědci jsou podle signatářů obětními beránky, argumentují, že zemětřesení nelze předpovídat.

Kritici ale tvrdí, že experti rizika bagatelizovali. Žalobci skupinu geologů a vulkanologů viní z toho, že nabízeli „neúplnou, nevhodnou a zločinně pomýlenou analýzu“ desítky otřesů, které region postihly v průběhu několika dnů před ničivým zemětřesením. Souzení vědci byli součástí expertní skupiny, která v Aquile zasedala jen šest dní před zemětřesením. Panel se tehdy usnesl, že není jisté, zda jsou otřesy předznamenáním velkého zemětřesení.

Podle žalobce Fabia Picutiho poskytli experti lidem „banální, nepotřebnou, protichůdnou a mylnou“ radu. U soudu zaznělo, že jeden z vědců, bývalý ředitel Národního střediska geofyziky a vulkanologie Enzo Boschi měl prohlásit, že otřesy neznamenají, že bude následovat zemětřesení. Podle žalobce Picutiho kvůli jeho slovům později umírali lidé. Vědci čelí obvinění z nedbalosti a zabití.

Aquilu a okolí postihlo zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy škály a srovnalo se zemí množství domů včetně středověkých budov. Jeho následky byly o to tragičtější, že se dostavilo v noci, kdy lidé spali. V dalších 48 hodinách následovalo 250 dalších otřesů. Škoda byla vyčíslena na zhruba 10 miliard eur (250 miliard korun), upozornil server Daily Telegraph.

Kdo je obviněn
Franco Barberi – šéf vládního výboru posuzujícího závažná bezpečnostní rizika
Enzo Boschi – bývalý prezident Národního geofyzikálního institutu
Giulio Selvaggi – ředitel Národního střediska pro seismické jevy
Gian Michele Calvi – ředitel Evropského střediska inženýrství zemětřesení
Claudio Eva – fyzik
Mauro Dolce – ředitel oddělení úřadu civilní ochrany pro zemětřesení
Bernardo De Bernardinis – bývalý viceprezident technického oddělení úřadu civilní ochrany

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám