Hlavní obsah

Slovensko chce podmínit sociální dávky veřejně prospěšnou prací

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyplácení sociálních dávek by mělo být na Slovensku podmíněno účastí na veřejně prospěšných pracích. To je jeden z bodů vládního plánu na zpřísnění podmínek na vyplácení sociálních dávek, který představil ministr vnitra Robert Kaliňák.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Článek

Při vyplácení sociálních dávek bude stát rovněž více dbát na dodržování zákonů ze strany příjemců podpory. „Stát upraví sociální systém tak, aby nevznikaly situace, kdy se víc vyplatí nepracovat, než chodit do práce,“ uvádí se v návrhu.

Nárok na motivační část sociálních dávek bude podmíněn odpracováním určitého počtu hodin v rámci veřejně prospěšných prací. Příspěvky na bydlení dostane žadatel pouze v případě, že se nedopustil přestupku nebo trestného činu.

Kaliňák připustil, že přestupkový zákon v některých oblastech ztrácí autoritu, protože pokuty za přestupky, které příjemci dávek spáchají, není možné vymáhat. Dávky totiž nepodléhají exekuci.

V přípravě vládního programu spolupracuje také opoziční strana Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti. Jejich poslanec Peter Pollák se od prvního října stane vládním zmocněncem pro romské komunity. Pollák vyrůstal v romské osadě a externě vystudoval vysokou školu.

Reklama

Výběr článků

Načítám