Hlavní obsah

Češi zadržení v Řecku mohou na rozuzlení čekat celý příští rok

Atény

Dva čeští občané, kteří byli pro podezření ze špionáže zadrženi v neděli na řeckém ostrově Limnos, mohou v dočasné vazbě čekat i celou řadu měsíců na to, až se jejich případ vyřeší. Takový je alespoň odhad nejmenovaného policejního zdroje, citovaného v pátek agenturou AFP.

Foto: Profimedia.cz

Češi v Řecku natáčeli a fotografovali vojenské objekty, aby měli podklad pro svou počítačovou hru. Ilustrační foto

Článek

"Prokuratura nařídila ve čtvrtek, aby na ně byla uvalena vazba," sdělil zdroj AFP s tím, že o termínu případného soudu žádné rozhodnutí zatím nepadlo. Taková záležitost může trvat i devět až 18 měsíců, upozornil zdroj.

Podle vedoucí českého konzulátu v Aténách Blanky Kovacsové vyšetřovatel a prokurátorka, která se ujala případu, shodně ve čtvrtek večer oznámili, že trvají na tom, že obvinění naplnili skutkovou podstatu tohoto činu. Obhájce se musí odvolat do pěti dnů s předložením dalších argumentů, které toto obvinění mají vyvrátit.

Ať již vyšší justiční instance složená z vícečlenné poroty rozhodne jakkoli, úřady i obvinění se mohou proti jejímu rozhodnutí ještě jednou odvolat. Teprve pak by už mělo být definitivně rozhodnuto, zda začne soudní řízení.

Pracovali na počítačové hře

Agentura AFP připomněla zhruba deset let starý případ 14 Britů a Nizozemců, kteří byli pro podezření ze špionáže kvůli pozorování letadel dalekohledy zadržování v Řecku celý měsíc. Poté byli dokonce odsouzeni na tři roky vězení, ale v odvolacím řízení byli nakonec osvobozeni.

Zadržené dvojici Čechů ve věku 28 a 33 let, kteří pracují ve firmě vyrábějící počítačové hry Bohemia Interactive, hrozí v případě odsouzení pět až 20 let vězení.

Obvinění natáčeli a fotografovali citlivé vojenské objekty, aby měli podklad pro svou nově vznikající bojovou počítačovou hru. Má jít o věrnou simulaci podmínek v řecké oblasti, která je blízko tureckého území. Pro řecké úřady tak jde o velmi citlivou záležitost.

Foto: David Ryneš, Novinky

Limnos

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám