Hlavní obsah

Vraždícím neonacistům pomáhal policista, odhalila tajná služba

Berlín

Durynský policista podle sdělení agenta německé tajné služby pomáhal v devadesátých letech pravicovým extremistům, z nichž později vznikla buňka Národněsocialistického podzemí (NSU) který zabila deset lidí, většinou přistěhovalců. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na listy Die Welt, Süddeutsche Zeitung a časopis Spiegel.

Foto: Profimedia.cz

Vraždící neonacisté Uwe Böhnhardt (vlevo) a Uwe Mundlos

Článek

Tajný agent Federálního úřadu pro ochranu ústavy a vojenské zpravodajství (MAD) zjistil, že jen z durynských policistů podporoval neonacisty. Důkazy, které shromáždil, ukazují, že extremisty z tzv. Durynské sebeobrany varoval před policejními akcemi.

V této skupiny byli i budoucí členové buňky Národněsocialistického podzemí (NSU) Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos a Beate Zschäpeová, kteří v novém tisíciletí zabili devět přistěhovalců, většinu z Turecka. Také podnikli pumový atentát a zavraždili policistku.

Podle časopisu Spiegel právě tento policista posléze pracoval od září 2010 jako agent Federálního úřadu pro ochranu ústavy. Měl být klíčovým agentem tajné služby v otázce neonacistů, což vydrželo až do té doby, než byla NSU odhalena.

Nelze vyloučit, že dál kryl skupinu NSU, i když o tom zatím důkazy neexistují. Mnoho dokumentů z období vražd bylo skartováno, což ztěžuje vyšetřování vazeb NSU.

NSU byla odhalena po neúspěšné bankovní loupeži. Po ní se oba mužští členové skupiny zabili. Žena, která ve svém bytě odpálila nálož, se vydala do rukou policie, zatím ovšem nevypovídá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám