Hlavní obsah

Erich Honecker měl rád levné pivo ze Západu a panicky se bál nemocí

Bývalý šéf východoněmeckých komunistů Erich Honecker miloval levné plechovkové pivo ze Západu, rád se koupal na nudistické pláži, neprojevoval emoce a měl panický strach z nemocí. Tak na kdysi nejmocnějšího muže NDR vzpomíná jeho dlouholetý osobní sluha Lothar Herzog, který o některých dosud nezveřejněných detailech z Honeckerova soukromého života napsal knihu. V Německu vyjde 25. srpna, v den 100. výročí politikova narození.

Foto: Profimedia.cz

Erich Honecker

Článek

"Každý den začínal citronem," líčí Herzog v memoárech nazvaných Honecker soukromě. Ze strachu z nemocí prý komunistický pohlavár každé ráno vypil sklenici čerstvě vymačkané a neslazené citronové šťávy, aby touto vitaminovou bombou chránil své tělo před viry. Jeho fobie z chorob šla podle Herzoga tak daleko, že se vyhýbal jakémukoli nadbytečnému tělesnému kontaktu a po povinném potřesení rukou se soudruhy odcházel na záchod, kde si "intenzivně myl ruce".

V zahraničí se prý ze strachu ze žaludeční infekce úzkostlivě vyhýbal konzumaci jídel nabízených hostiteli a často jedl až na palubě vládního letadla. Na cestu po Africe tak delegace vezla nejen vlastní potraviny, ale také nafukovací lehátka, svíčky a pro všechny případy i toaletní papír, vzpomíná v knize dnes osmašedesátiletý autor.

Foto: Profimedia.cz

Erich Honecker (vpravo) s Leonidem Brežněvem při jedné z četných návštěv Moskvy. Snímek z počátku 80. let 20. století.

Její podtitul zní Osobní strážce vypravuje. Herzog byl příslušník východoněmecké tajné policie Stasi, který byl v roce 1972 zařazen k ochrance nejvyššího představitele režimu NDR. Jeho úkolem prý bylo plnit každé přání generálního tajemníka, a tak se stal jeho osobním sluhou, který ho doprovázel doslova na každém kroku.

Nikdy jsme spolu nemluvili, tvrdí někdejší sluha

Výjimkou nebyla ani nudistická pláž, kterou Honecker s oblibou navštěvoval při dovolených na baltském ostrově Vilms. Když politik ponořil své nahé tělo do vln, dával prý Herzog pozor, aby ho nikdo nesledoval. Když se Honecker vydal zpátky na břeh, údajně se vždy rychle otočil. "Úplně všechno jsem zas vidět nepotřeboval," poznamenal vyučený číšník.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Jeden z výtvorů, které zdobí zbytky Berlínské zdi poblíž Warschauer Strasse přibližuje vřelost vztahu komunistických pohlavárů L. I. Brežněva (vlevo) a Ericha Honeckera.

Za 12 let služby u Honeckera s ním Herzog navštívil 30 zemí a asi čtyřsetkrát byl v Moskvě. Ačkoli mu byl neustále na blízku, nikdy s ním prý nepromluvil ani slovo. "Jen jsem obsluhoval a mlčel," tvrdí. Dostal prý radu, aby mluvil, jen když se ho Honecker bude na něco ptát. "A jelikož se nikdy na nic nezeptal, nedal podnět k tomu, abychom se spolu bavili," popsal vzájemný kontakt. "Mou každodenní přítomnost sice registroval, ale jako člověka mě vůbec nebral na vědomí," soudí Herzog.

Stejně prkenný, jako působil při oficiálních příležitostech, byl podle něj Honecker i v soukromí. "Nikdy neprojevoval své pocity. Poznat, jakou má náladu bylo téměř vyloučené," vybavuje si bývalý sluha, podle něhož měl jeho nadřízený lehce odtažitý vztah i s manželkou Margot, dlouholetou ministryní lidové osvěty. Trochu prý Honecker zlidštěl až po narození milovaného vnuka Roberta, jinak ale podle Herzoga vedl velmi nudný a monotónní život.

Jídlo jednoduché, teplé a německé

Servírovat si vůdce východoněmeckého režimu rád nechával levné pivo v plechovce ze západního Německa a dovozovou instantní kávu. Ze Západu byl i jeho oblíbený med. Na stravu jinak podle Herzoga náročný nebyl. Jídlo muselo splňovat jen tři podmínky: být jednoduché, teplé a německé. Honecker prý jedl extrémně rychle a nejraději měl krkovičku, karbanátek a pečenou klobásu.

Foto: Profimedia.cz

Generální tajemník Jednotné socialistické strany Německa Erich Honecker při oslavách 40. výročí vzniku někdejší NDR

Jelikož byl rovněž Honeckerovým strážcem, nosil Herzog i při obsluhování u sebe pistoli - československý model ráže 6,35 milimetru. "Než bych upustil talíř a vymotal ji z kapesníku, byl bych už dávno mrtvý. A Honecker nejspíš také," zavzpomínal dlouholetý lokaj na svou úlohu ochranky.

Jeho práce pro prvního politika země skončila ze dne na den v roce 1984 poté, co se pohrdavě vyjádřil o psu Honeckerova vnuka. Jeho tehdejší šéf mu prý za roky služby ani nepoděkoval, ani se s ním nerozloučil. Herzoga to dodnes mrzí, přesto k němu zůstal loajální a za jeho života by údajně své vzpomínky nikdy nezveřejnil.

Bývalý šéf NDR zemřel v roce 1994 v chilském exilu a Herzogovo vypravování podle něj dnes může naštvat už jedině Honeckerovu vdovu. "Margot si mou knihu určitě přečte," řekl Herzog časopisu Focus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám