Hlavní obsah

Bombardování Brna se probíralo v roce 1992 na jednání slovenské vlády

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Na zasedání slovenské vlády v roce 1992 informoval tehdejší ministr vnitra Ladislav Pittner, že dislokace slovenského letectva na letišti Sliač je velmi nevhodná. Podle vzpomínek tehdejšího místopředsedy vlády Martina Porubjaka ministr vnitra upozornil, že kdyby se české letectvo rozhodlo bombardovat Bratislavu, doletělo by tam mnohem rychleji, než slovenské letectvo ze Sliače nad Brno.

Foto: Jan Koller, ČTK

Bývalý slovenský ministr vnitra Ladislav Pittner

Článek

Ministr vnitra to řekl v rámci pravidelné zprávy o stavu bezpečnosti země. „Ministr následně uvedl přesnou kalkulaci v minutách,“ napsal Porubjak v příloze deníku Sme. Dislokaci slovenského letectva na Sliači označil Pittner za problematickou a nevhodnou. Upozornil, že v Bratislavě nebyly umístěny žádné letecké síly.

Bratislava totiž leží na hranicích s Rakouskem a mezinárodní smlouva o neutralitě Rakouska nedovolovala umístit vojenské letectvo v blízkosti rakouských hranic. Letiště Sliač je vzdálené od Bratislavy téměř 200 kilometrů.

Porubjaka, jehož maminka byla z Moravy a otec ze Slovenska, slova o možném bombardování Bratislavy českým letectvem pobouřila. „Geneticky jsem Čechoslovák. Vyskočil jsem a začal jsem na něj křičet, co to říká za nesmysly, jak vůbec něco takového může vypustit z úst,“ napsal Porubjak. Tehdejší premiér Ján Čarnogurský ho musel uklidňovat.

„Ministr Pittner na mě hleděl s údivem. Měl jsem pověst klidného člověka a najednou jsem vypadal - při představě, jak slovenské bomby padají na brněnský Petrov - jako zuřivec, který se na něj každou chvíli vrhne,“ dodal Porubjak. Čarnogurský tuto část jednání kabinetu uzavřel slovy, že tím skončilo „strategické“ vystoupení ministra vnitra.

Porubjak a Pittner byli členové slovenské vlády premiéra Jána Čarnogurského (květen 1991 až červen 1992). V roce 1992 zvítězilo ve volbách na Slovensku Hnutí za demokratické Slovensko Vladimíra Mečiara, které následně jednalo s českou stranou o rozdělení Československa. „Na Silvestra se Československo rozpadlo. Bez jakékoli aktivity vojenského letectva, po přátelské dohodě Mečiara a Klause v nezbombardované brněnské vile Tugendhat,“ napsal Porubjak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám