Hlavní obsah

Britský bulvár prý najímal vojáky, aby sledovali kriminalisty při práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský nedělník News of the World (NoW), jehož vydávání bylo loni ukončeno kvůli nezákonným odposlechům, zaměstnával bývalé vojáky, aby sledovali kriminalisty při vyšetřování vražd. V pondělí to uvedli policejní detektivové před komisí soudce Briana Levesona, která případ NoW projednává, informoval server The Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Rupert Murdoch musel nedělník přestat vydávat.

Článek

Podle policisty Davea Harrisona skupina zaměstnanců NoW sledovala v roce 2006 detektivy, kteří pátrali po vrahovi pěti prostitutek. [celá zpráva]

Harrison před Levesonovou komisí prohlásil, že činnost NoW mohla ohrozit vyšetřování.

Podle Harrisona hrozilo, že přítomnost dalšího sledovacího týmu znepokojí podezřelého a ten ukryje důkazy, které by ho mohly usvědčit. Bývalí vojáci ale komplikovali policistům práci i jinak. "Pokud bychom se snažili uniknout skupinám, které nás sledovaly, mohli jsme ztratit sledovaného a ten tak mohl spáchat další vraždy," řekl Harrison.

Podle detektiva se ukázalo, že policisty při vyšetřování sledovali bývalí členové speciálních sil britské armády.

Skandál kolem odposlechů naplno propukl loni v červenci, kdy se ukázalo, že NoW mediálního magnáta Ruperta Murdocha nechal odposlouchávat hlasovou schránku mobilu unesené a zavražděné dívky Milly Dowlerové. Odposloucháváni byli i politici a celebrity. Murdochovi nezbylo než ukončit vydávání nedělníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám