Hlavní obsah

Z Costa Concordie unikly saponáty a amoniak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Lednová havárie obří výletní lodi Costa Concordia u italských břehů zatím nezpůsobila ekologickou katastrofu, ale moře poblíž ostrova Giglio je plné chemikálií. Plyne to z analýz vody, kterou v pátek zveřejnila organizace Greenpeace. V okolí vraku v moři našla větší množství amoniaku a saponátů. Palivo zatím z lodních nádržní neuniklo.

Foto: Giampiero Sposito , Reuters

Tanker Elba u boku vraku výletní lodi Costa Concordia.

Článek

Organizace Greenpeace vzorky vody odebrala v polovině února, aby zjistila, zda havárie nějak poškodila ekosystém. "Situace zatím nevzbuzuje obavy, přesto může jít o náznak, že kontaminace už začala," napsali ekologičtí aktivisté ve své zprávě.

Ekologická katastrofa hrozí především v případě, když by loď sklouzla z útesu do větší hloubky a byly proraženy nádrže s palivem. Většina jej však už byla odčerpána. [celá zpráva]

Už dříve - ještě před zahájením odčerpávání paliva - se objevily zprávy, že z lodi unikla maziva, když voda zaplavila strojovnu.

O osudu lodi se nerozhodlo

Vlastník havarované lodi, společnost Costa Crociere, ještě nezveřejnila, zda se pokusí loď zachránit a opravit, nebo rozřezat na kusy. Pravděpodobnější je ale druhý scénář. Plyne to i z informací, které unikly z pojišťoven.[celá zpráva]

Firma zatím dostala nabídku od šesti firem, které předpokládají, že náročná operace bude trvat deset až dvanáct měsíců. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Přečerpávání nafty ze ztroskotané lodiVideo: Novinky/Reuters

Costa Concordia narazila na útes u toskánského pobřeží letos 13. ledna nejspíše kvůli chybnému manévru posádky. Na palubě bylo v tu dobu přes 4200 lidí, 32 z nich neštěstí nepřežilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám