Hlavní obsah

Jedna z pistolí vraždících neonacistů je z Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z pistolí, která patřila skupině německých neonacistů, kteří v letech 2000–7 zavraždili nejméně deset lidí, pocházela nejspíš z České republiky, kde je od roku 2007 hlášena jako ukradená. Ve svém nejnovějším vydání to napsal týdeník Der Spiegel.

Foto: Profimedia.cz

Neonacistická skupina údajně disponovala asi dvaceti zbraněmi.

Článek

Neonacistická skupina, která si říkala Národněsocialistické podzemí (NSU), disponovala celkem asi 20 zbraněmi. Patřila k nim i pistole s tlumičem ČZ 83 stejné ráže, která byla objevena u třetí zakládající členky NSU Beaty Zschäpeové, jež sedí ve vazbě.

Tato zbraň české výroby podle dřívějších zjištění vyšetřovatelů pocházela z někdejšího švýcarského obchodu čecho-švýcarského podnikatele. Německým extremistům ji nejspíš pomohli obstarat příslušníci švýcarské krajní pravice.

Kauza vyvolává v Německu stále řadu dohadů, neboť se ukázalo, že dřívější vyšetřování vražd provázelo množství přešlapů bezpečnostních orgánů.

Nejnověji k těmto debatám přispělo nedělní odhalení nedělníku Bild am Sonntag, že kriminalisté nechali vymazat některá data získaná z odposlechů telefonů údajných podporovatelů NSU.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám