Hlavní obsah

Mé děti zachránit musíte, křičela statečná Češka na italské záchranáře

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celá léta se těšili na společnou výletní plavbu. Eva Gervasová (40), Češka vdaná za Itala, která byla s rodinou na palubě Costa Concordia v den tragédie, ale jistě netušila, jaký zážitek ji čeká.

Foto: Vinicio

Rodina Gervasových na archivním snímku.

Článek

„Byla jsem v kině s dcerou (Francescou), můj muž byl se synem (Alessiem) v kajutě, protože se necítil dobře. Když jsme uslyšeli náraz, celá loď zůstala bez světla. Začala se naklánět a my jsme pochopili, že se stalo něco vážného. Vedle kina byla restaurace a slyšeli jsme, jak padají talíře a sklenice,“ svěřila se Eva, která žije s rodinou v San Michele al Tagliamento u Benátek.

„Když se osvětlení vrátilo, podařilo se nám všem se potkat. Nasadili jsme si záchranné vesty a šli jsme k zábradlí nad otevřeným mořem,“ dodal podle deníku Il Messaggero její manžel Maurizio.

Bez bot a ponožek

„Loď se začala naklánět na opačnou stranu a zvedla se tak, že jsme se už nemohli udržet na nohou. Vyzuli jsme se a stáhli si ponožky, aby nám to neklouzalo. Navzájem jsme si pomáhali, jako živý řetěz. Na palubě vládl chaos, nikdo z posádky nedokázal vzít situaci do rukou,“ pokračovala Eva.

Zahodila jsem kabelku s dokumenty a penězi, protože by mi bránila v plavání, a skočili jsme do moře.

Rodina se dostala k záchrannému člunu, tam jí ale řekli, že se do něj všichni nevejdou. „Aspoň mé děti zachránit musíte!“ zakřičela Eva a spolu s manželem svěřili Alessia a Francescu páru z Modeny, který slíbil, že se o děti postará.

Teprve pak Eva a její muž začali myslet na vlastní záchranu. Problém byl, že Maurizio neumí plavat.

„Zahodila jsem kabelku s dokumenty a penězi, protože by mi bránila v plavání, a skočili jsme do moře. Nakonec se nám podařilo doplavat k útesu. Byli jsme zmrzlí, tam nás pak na loďce našel jeden z obyvatel Giglia,“ dodala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Interiér potopené lodi Costa ConcordiaVideo: Reuters

Všichni členové rodiny se po několika tíživých hodinách znovu shledali na ostrově u kostela. „Dlouze jsme se obejmuli a nikdo z nás nedokázal zadržet slzy štěstí,“ přiznala Eva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám