Hlavní obsah

Krize stranou, britský ministr chce pro královnu luxusní jachtu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie stejně jako ostatní evropské země balancuje na hraně recese a musí škrtat v rozpočtech. Přesto se ve vládě objevil návrh na luxusní dar pro královnu Alžbětu II. k 60. výročí od převzetí trůnu. Ministr školství doporučil obdarovat vládkyni moderní jachtou za 60 miliónů liber (1,85 miliardy korun).

Foto: Russell Cheyne , Reuters

Královna Alžběta II.

Článek

Návrh z loňského roku má podle deníku The Guardian podporu předsedy vlády Davida Camerona i dalších členů královské rodiny. Vládní úředníci už údajně zahájili jednání s portmouthskými loděnicemi o stavbě lodi.

Pětaosmdesátiletá královna a její příbuzní by tak podle ministra školství Michaela Gova měli mít znovu možnost brázdit v jachtě oceány. Nápad ovšem nepochází od Gova, nýbrž od bývalého námořního velitele, kontradmirála Davida Bawtreeho.

Královna v minulosti s jachtou Royal Yacht Britannia podnikla téměř 700 zámořských cest, při nichž urazila milión námořních mil. O jachtu však přišla z rozhodnutí vlády labouristického expremiéra Tonyho Blaira a z plavidla je dnes turistická atrakce v Edinburghu.

Stavbu nové jachty údajně finančně podpoří Kanada, a to 10 milióny liber. Dalších 5 miliónů slíbili soukromníci.

Alžběta II. oslaví 60. let na trůnu 6. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám