Hlavní obsah

Slováci se loučili s Havlem vzpomínkovým koncertem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Asi dvě tisícovky lidí si přišly v úterý na bratislavské náměstí Slovenského národního povstání (SNP) zavzpomínat na nedávno zesnulého Václava Havla. Na koncertě vystoupili Marián Varga, Michael Kocáb, skupiny The Plastic People of the Universe, Bez ladu a skladu, Živé kvety, Longital a další.

Foto: Jan Koller, ČTK

Vzpomínkový koncert na Václava Havla na bratislavském náměstí SNP

Článek

Večer pak odehrálo Divadlo na tahu Havlovy jednoaktovky Protest a Audience v nedalekém bratislavském klubu A4.

"Díky Václavu Havlovi máme svobodné koncerty a festivaly. Můžeme svobodně tvořit a hrát. Proto jsme na jeho počest uspořádali tento koncert, který je svobodným setkáním lidí a oslavou toho, co Václav Havel udělal,“ řekl jeden z organizátorů koncertu Michal Kaščák, který stál u zrodu největšího slovenského hudebního festivalu Pohoda.

„Přišla jsem na koncert, protože prezidenta Havla jsem si moc vážila,“ uvedla jedna z návštěvnic koncertu.

Foto: Jan Koller, Právo

Michael Kocáb na bratislavském koncertě

Foto: Jan Koller, ČTK

Marián Varga během koncertu na počest Václav Havla

Na náměstí SNP se konaly v roce 1989 bratislavské mítinky. Na stejném náměstí došlo 14. března 1991 k útoku slovenských nacionalistů na Havlovu delegaci. Ochranka tehdy jen s potížemi dokázala odvést prezidenta k automobilu.

Na bratislavském náměstí SNP se 28. října 1991 konal mítink u příležitosti výročí vzniku Československa. Havla přišly na náměstí přivítat desetitisíce Slováků, ale radikální skupina nacionalistů mítink přerušila házením vajíček směrem na tribunu. Prezident Havel za této situace upustil od projevu a vyzval přítomné k minutě ticha za všechny Čechy a Slováky, kteří položili život za svobodné Československo.

Václav Havel zemřel ve věku 75 let v neděli 18. prosince na své chalupě v Hrádečku. Česká republika jeho památku uctila třídenním státním smutkem a státním pohřbem.
Související témata:

Související články

Státní pohřeb Václava Havla sledoval i svět

Státní pohřeb Václava Havla v pátek neušel pozornosti světových médií. V přímém přenosu vysílala přílety zahraničních hostů a mši v katedrále sv. Víta na...

Výběr článků

Načítám