Hlavní obsah

Slovenská vláda a odbory se dohodly na návratu lékařů do nemocnic

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenská vláda a odbory se v noci na sobotu dohodly na ukončení protestu lékařů a na jejich návratu do nemocnic. Lékařské odborové sdružení nakonec ustoupilo a platy doktorů porostou méně, než odboráři původně požadovali. Vyplývá to z dohody, o které informovala slovenská média.

Foto: Právo

Univerzintí nemocnice v bratislavských Kramárech

Článek

„Po velmi náročných a dlouhých jednáních jsme dospěli k dohodě,“ uvedla premiérka Iveta Radičová v sobotu nad ránem. Zdůraznila, že úsměv na tváři nemá, protože k dohodě dospěli za cenu obrovského nasazení lékařů, kteří zůstali pracovat ve slovenských nemocnicích. „Dohodli jsme se a pevně věřím, že lékaři se vrátí zpět ke svým pacientům,“ dodala předsedkyně vlády.

Předseda Lékařského odborového sdružení Marian Kollár garantoval, že po podpisu nových pracovních smluv se lékaři vrátí do nemocnic. Neupřesnil však, kdy to bude.

Lékaři svým protestem dosáhli zrušení transformace nemocnic na akciové společnosti, dodržování Zákoníku práce, zreálnění plateb ze strany zdravotních pojišťoven i postupné zvýšení platů. Vláda je připravena zvýšit platy lékařů o víc, než původně slibovaných 300 eur (asi 7500 Kč). Minimální plat lékaře bez atestace by měl dosáhnout 900 eur (asi 22600 Kč) a lékaře s atestací 1769 eur (asi 44500 Kč).

Kollár zdůraznil, že součástí dohody s vládou je, že všichni lékaři, kteří od prvního prosince podali výpověď, se budou moci vrátit na svá původní místa a funkce.

Odchod 1200 lékařů ochromil provoz nemocnic

Ze slovenských nemocnic na konci listopadu odešlo kolem 1200 lékařů. To ochromilo řadu nemocnic, které dokázaly zajistit nanejvýš akutní zdravotní péči. Hromadnými výpověďmi se slovenští lékaři inspirovali svými českými kolegy, kteří si akcí Děkujeme, odcházíme vymohli letos v únoru od vlády premiéra Petra Nečase přislib na zvýšení platů o 5000 až 8000 korun měsíčně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám