Hlavní obsah

Řekové se úmyslně infikují HIV, aby dostali podporu, tvrdí lékař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Finanční krize v Řecku žene některé lidi do krajností, někteří se kvůli vyšší podpoře neváhají infikovat smrtícím virem HIV. Podle německého magazínu Focus online to tvrdí ředitel nemocnice v Aténách Marios Lazanas.

Foto: Profimedia.cz

Počet nakažených HIV mezi drogově závislými v Řecku raketově roste.

Článek

Několik pacientů se mu údajně samo doznalo, že se nakazili úmyslně. Mají tak nárok na bezplatnou léčbu a měsíční podporu ve výši 700 eur (zhruba 18 000 korun). Zdraví lidé na podpoře pro nezaměstnané oproti tomu mají nárok na 461 eur měsíčně (12 000 korun).

Podle předsedkyně národního střediska pro kontrolu chorob se záměrně infikují hlavně lidé závislí na heroinu.

„Situace s HIV v Řecku je podobná situaci suchého lesa v létě s příchodem silného větru. Kdykoliv se mohou vznítit plameny,“ komentoval stav Nikos Dedes z nevládní organizace pro boj s HIV.

Krize živí závislost a prostituci

Zatímco výdaje řecké vlády na zdravotnictví za letošek poklesly o 36 procent, počet nakažených HIV vzrostl o alarmujících 52 procent, napsala nedávno agentura Reuters s odkazem na odhady tamních úřadů. Dopady krize a škrtů jsou citelné hlavně na okrajích společnosti. Narostla míra prostituce a užívání heroinu, který si uživatelé častěji vstřikují přímo do žil, aby za vydané peníze z drogy získali co největší efekt. V zemi se nedostává čistých jehel a s použitím jehly, kterou měl už někdo jiný, vzniká riziko nákazy.

Asociální jevy jsou ovšem v Řecku na vzestupu už dva roky. Nemocnice loni oproti roku 2009 evidovaly o čtvrtinu více pacientů a v mezidobí 2007 až 2009 vzrostl o 17 procent počet pokusů o sebevraždu. Lidí, kteří dosáhnou na nemocenské dávky, je přitom za stejnou dobu o 40 procent méně.

Podle zprávy OSN žilo před dvěma lety v Řecku 11 000 lidí s HIV, což je celá třetina počtu nakažených v mnohonásobně lidnatějších Spojených státech.

Reklama

Výběr článků

Načítám