Hlavní obsah

První transsexuálka se dostala do parlamentu, a kupodivu v katolickém Polsku

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší bombou v novém polském Sejmu se stalo zvolení Anny Grodzké z Hnutí Palikota. Čerstvá poslankyně se totiž narodila v roce 1954 jako Ryszard, tedy muž. Proslulost si získala jako aktivistka hnutí za práva transsexuálů.

Foto: Profimedia.cz

Anna Grodzká, první transsexuálka v parlamentu

Článek

„V Krakově, odkud pochází, ji podpořilo 22 tisíc voličů, což svědčí o její mimořádně oblibě,“ uvedla televize TVN24 o jediné poslankyni s touto orientací v Polsku, ale i na světě.

Sejm se může pochlubit i výrazným zastoupením sportovců. Na mandáty dosáhli mimo jiné olympionik Leszek Blanik a fotbalový veterán Jan Tomaszewski.

Blanik, zlatý zápasník z Pekingu, startoval v barvách Tuskovy Občanské platformy (PO). Legendární brankář Tomaszewski pak ozdobil kandidátku Práva a spravedlnosti. Přestože se hlásí k protichůdným politickým táborům, oba už dali na srozuměnou, že potáhnou za jeden provaz, aby pomohli polskému sportu.

V Sejmu se mezi poslanci Polské lidové strany objeví i Janusz Dzieco, vítěz prvního pokračování TV reality show Big Brother. John Abraham Godson je zase prvním černochem v lavicích zákonodárného sněmu. Krátce do něho nakoukl už v minulém období, když nahradil jednoho odstupujícího poslance za PO z Lodže. Teď však postoupil do Sejmu už přímo, když si připsal v Lodži úplně nejvíc hlasů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám