Hlavní obsah

Až 72 procent slovenských policistů pracuje neuspokojivě

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Podle červencového interního hodnocení policejního sboru až 72procent slovenských policistů pracuje neuspokojivě. Pouze 19procent policistů bylo hodnoceno „více než uspokojivě“ a devět procent „uspokojivě“.

Článek

Neoficiální výsledky zveřejnil v úterý deník Pravda. Podle vedení policejního sboru Slovenské republiky z výsledků vyplývá, že na úspěšném snižování kriminality, objasňování trestních činů a snižování dopravních nehod se podílí pouze 28procent policistů. To by však znamenalo, že 72procent policistů nedělá nic nebo jen málo.

Odborníci to považují za alarmující číslo a tvrdí, že je potřebné změnit hodnotící kritéria, protože nezohledňují specifika policejní práce. Podle nich se policisté nemohou hodnotit čísly, jako práce u stroje. „To nemohlo dopadnout jinak. Ti, co tvořili tabulky a různé koeficienty, nemají představu o tom, co je náplní práce jednotlivých policistů,“ reagoval bývalý šéf elitního policejního útvaru pro boj s organizovaným zločinem Martin Kubík. Podle něho nový hodnotící systém přidal policejním šéfům pouze papírování, které jim zabere dva až tři dny v měsíci, místo toho, aby řídili práci svých podřízených.

Podobný názor má bývalý šéf vyšetřovatelů Jaroslav Ivor. „Kritéria hodnocení nejsou férová ani objektivní. Závěr, že tři čtvrtiny policistů je neschopných, je zavádějící. Realita je jiná,“ říká Ivor.

Policejní prezident Jaroslav Spišiak se k výsledkům hodnocení zatím nevyjádřil, ale vedení policie přehodnocení kritérií připouští. „V hodnotícím systému je vícero otazníků. Je to přechodné období. Některé koeficienty se ještě mohou upravovat,“ uvedl Spišiak koncem srpna.

Podle Pravdy jsou problémem špatně nastavené individuální cíle. Například dopravní policista, na jehož úseku se stanou více než tři nehody, je hodnocený negativně. Podobně je to s nastavením kritérií vyšetřovatelů. Bývalý detektiv Kubík tvrdí, že systém nezohledňuje, co všechno přináší práce vyšetřovatelů. „K odmítnutí trestního stíhání musí vyšetřovatel vynaložit práci a zdokumentovat, proč to odmítl. Postupuje stejně, jako když někoho obviní. To však systém nezohledňuje,“ dodává Kubík.

Hodnocení slovenských policistů:
pokud se policista dostane do kategorie neuspokojivý, přijde o osobní příplatek. Dostane šanci zlepšit se v dalším hodnoceném období
pokud opětovně dopadne špatně, bude přeřazen na méně důležitou funkci
pokud je policista hodnocený více než uspokojivě, dostane odměnu a zvýší se mu osobní příplatek až o 40%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám