Hlavní obsah

Zakladatel společnosti Ikea měl k nacistům blíž, než přiznal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Zakladatel švédské společnosti Ikea Ingvar Kamprad měl blíže k nacistům, než přiznal. Tvrdí to v nové knížce Elisabeth Asbrinková, podle které získával členy pro švédskou nacistickou stranu. S příznivci nacistů udržoval kontakt i po druhé světové válce.

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel Ikey Ingvar Kamprad

Článek

Kamprad už dříve přiznal, že nacisty obdivoval, ale označil to za „mladickou nerozvážnost“ a „největší chybu svého života“.

Asbrinková ale uvádí, že byl mnohem aktivnější, než dříve přiznal. Podle ní získával členy pro Švédský svaz mládeže (SSS) a byl natolik činný, že o něm v roce 1943 švédská tajná policie založila spis. To mu bylo 17 let. V témže roce také založil Ikeu.

Tajná policie podle autorky uvedla do jeho spisu, že zastává v této mládežnické nacistické organizaci pozici funkcionáře. Tajná policie to ale odmítla komentovat.

"Byl to velký muž," prohlásil o švédském fašistovi

Zakladatel Ikey přiznal v roce 1988, že byl dobrým známým švédského fašisty Pera Engdahla a v letech 1942 až 1945 členem jeho Nového švédského hnutí.

Ale ani po skončení druhé světové války Kamprad tyto kontakty neukončil, v roce 1950 ho pozval na svatbu a řekl mu, že je hrdý, že patřili ke stejným kruhům.

V roce 2010 autorce Kamprad řekl: „Per Engdahl je velký muž a budu na tom trvat, dokud budu žít."

Expertka na pravicový extremismus Anna-Lena Lodeniusová řekla švédskému rádiu, že Kampradovo zapojení do nacistických aktivit nemělo být dále bráno jen jako produkt náhodného přátelství s Engdahlem. To, že byl členem ještě další fašistické organizace, ukazuje, že si musel být dobře vědom toho, jaké má názory.

Kamprad je momentálně 162. v žebříčku nejbohatších mužů Forbesu. Jeho jmění se odhaduje na šest miliard dolarů, i když někteří analytici mají dojem, že je větší. Sám ale klade důraz na skromnost, řídí staré volvo a cestuje ekonomickou třídou.

Reklama

Výběr článků

Načítám