Hlavní obsah

Při nepokojích v Birminghamu prý výtržníci stříleli na policisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britští výtržníci během nedávných nepokojů v Birminghamu stříleli na neozbrojené policisty a na policejní vrtulník. V sobotu to oznámilo velení policie v oblasti West Midlands. Zároveň zveřejnilo nahrávku celého incidentu a požádalo veřejnost o pomoc při identifikaci útočníků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Britská policie zveřejnila záběry střílejících výtržníkůVideo: Reuters

 
Článek

Podle policie ke střetu došlo krátce před půlnocí 9. srpna. Skupina 30 až 40 mladých mužů ničila restauraci a její okolí, když na místo dorazila policejní hlídka. Výtržníci začali po policejním voze házet zápalné láhve. Když na místo přijely policejní posily a pokusily se dav rozehnat, začali na ně mladíci střílet. Celkem padlo 11 výstřelů, některé z nich mířily i proti vrtulníku, který situaci sledoval ze vzduchu.

"Byl to domluvený pokus zabít"

"V ohrožení nebyly jen životy policistů, ale také lidí, kteří mohli náhodně procházet kolem," řekl policejní velitel ve West Midlands Chris Sims. Zdůraznil, že policisté událost vyšetřují jako pokus o vraždu. Podle Simse bylo patrné, že skupina je dobře organizovaná. "Byl to domluvený a organizovaný pokus zabít nebo zranit policisty," řekl agentuře AP.

Policie ve West Midlands také oznámila, že zadržela už osmého podezřelého v případu vraždy tří muslimů, kteří v době nepokojů hlídali svou mešitu v Birminghamu.

Celkem bylo v souvislosti s nepokoji v Londýně a v dalších britských městech podle AP obviněno přes 1300 lidí. Dav raboval a vypaloval obchody i restaurace, škody podle pojišťoven dosáhly 200 miliónů liber (5,6 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám