Hlavní obsah

Cameron rozlítil britské policisty expertem z USA

Právo, PUR, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Mezi Downing Street a policií to po vlně nejhorších násilností v Británii za posledních 30 let od víkendu znovu jiskří. Policejní šéfy krajně popudilo rozhodnutí premiéra Davida Camerona pozvat jako poradce pro boj s kriminalitou gangů amerického „superpoldu“ Billa Brattona (63), bývalého policejního šéfa v New Yorku, Los Angeles a Bostonu.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

Otevřeně s tím pro nedělní vydání listu The Independent polemizoval sir Hugh Orde, předseda policejní asociace. Ohradil se i proti „naprosto bezdůvodným a negativním útokům“ na policejní práci. The Independent to označil za „dramatickou eskalaci“ napětí a podotkl, že je to už potřetí za týden, co se Orde postavil Cameronovi.

„Nejsem si jist, že chci poslouchat o gangech z americké oblasti, kde jich je 400. Zdá se mi, že máte-li 400 gangů, tak nejste příliš efektivní. Podíváte-li se na policejní styl v USA a jejich úroveň násilí, tak se to od zdejší situace naprosto liší,“ řekl Orde.

Brattonovo angažmá kritizoval i Ian Hanson, předseda policejní federace z oblasti Velkého Manchesteru, který varoval před nasloucháním „někomu, kdo žije pět tisíc mil daleko“.

Orde, bývalý policejní náčelník v Severním Irsku, je považován za favorita na funkci komisaře Metropolitní policie. Z ní v červenci kvůli skandálu s odposlechy spojenými s Murdochovými britskými listy odstoupil sir Paul Stephenson.

Bratton, veterán z vietnamské války, se o funkci nemůže ucházet, protože nemá britské občanství. Cameron s ním hovořil telefonicky v pátek a on se nechce nechat vtáhnout do polemiky. Downing Street argumentuje, že Brattonovo angažmá bude osobní a „neplacené“.

Výrazem premiérovy snahy o přitvrzení strategie je i prohlášení o „nulové toleranci“ vůči pouliční kriminalitě, poprvé zpopularizované právě v USA.

Dva muži obviněni z vraždy

„Nepoužívali jsme rázně jazyk nulové tolerance, ale poselství už zabírá,“ řekl Cameron nedělníku The Sunday Telegraph. Podotkl, že v Británii je na sto tisíc „rozbitých a poškozených“ rodin, a slíbil jim pomoc.

Policie obvinila v sobotu Joshuu Donalda (26) a 17letého mladíka, jehož totožnost úřady jako mladistvého nezveřejnily, z vražd tří mužů -Haroona Jahana (20) a bratrů Shazada Aliho (30) a Abdula Musavira (31) - v Birminghamu, do nichž narazili autem ve velké rychlosti a ujeli.

Trojice stála před obchody ve vlastnictví Pákistánců a střežila je. Incident vyšetřoval speciální tým 70 detektivů.

Propustí 30 tisíc mužů zákona

 * Británie nezmění plány reformy policie včetně snížení počtu policistů, řekl ministr financí George Osborne

* Vláda ukrojí z policejního rozpočtu dvě miliardy liber

* Bude to znamenat ztrátu 30 tisíc pracovních míst

* Londýn tak bojuje s rekordním deficitem

                    Zdroj: BBC

Hrozilo, že vraždy vyvolají srážky mezi jihoasijskými a černošskými gangy. Otec Haroona Jahana však vydal několik veřejných prohlášení, v nichž prosil o rasové porozumění a odrazoval od odvety.

Reklama

Související články

V Londýně zemřela pátá oběť nepokojů

V londýnské nemocnici v noci na pátek zemřel 68letý muž zraněný při pondělních nepokojích v západní části města. Stal se tak pátou obětí srážek mladých...

Výběr článků

Načítám