Hlavní obsah

Krvácivé průjmy mají v Německu první oběť

– Berlín

Akutní epidemie krvácivých průjmů vyvolaných enterohemorhagickou bakterií Escherichia coli (EHEC) si vyžádala nejméně jednu oběť. U 83leté ženy od Hannoveru byla nákaza potvrzena, u další, mladé ženy z Brém, ještě nejsou známy výsledky. Zatím se touto bakterií nakazilo dvě stě lidí, uvedla DPA.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie E.coli.

Článek

První oběť, 83letá žena z Diepholze u Hannoveru byla hospitalizována s krvácivými průjmy v půlce května. V noci na úterý zemřela v Brémách mladá žena, která měla stejné potíže.

Nakaženo je nejméně 200 lidí, ale možná i přes tři sta. Čtyřicet z nich je ve vážném stavu.

„Takováto epidemie nemá historický precedent,“ řekl mikrobiolog Werner Solbach. Experti nyní, zjišťují, odkud nákaza pochází. Podezřívají, že by na vině mohla být zelenina ze supermarketů, která byla hnojena močůvkou. Zatím se ale nepodařilo zjistit, jaká zelenina by to měla být

EHEC, což je forma jinak běžné střevní bakterie Eschesrichia coli, se ročně v Německu nakazí asi 800 až 1200 lidí, uvedl Institut Roberta Kocha. Tentokrát to však nejsou děti do pěti let ale hlavně ženy

Odborníky překvapilo zejména tak velké množství vážných případů ve velmi krátkém časovém období. Nákaza se totiž Německem šíří asi jen dva týdny. Podle předního experta na EHEC Helgeho Karche se možná jedná o novou, agresivnější variantu této bakterie, která může způsobovat dosud nezaznamenaná poškození střev. EHEC vyvolává nejen těžké krvácivé průjmy, ale taky může způsobit selhání ledvin.

"Mohlo by se jednat o kmen se zvláštními vlastnostmi původce," řekl ředitel Ústavu pro hygienu univerzitní kliniky v Münsteru dnešnímu vydání deníku Die Welt. Karcheho úvahy potvrzují i testy odebraných vzorků. Některé bakteriální kmeny byly podle DPA odolné vůči antibiotikům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám