Hlavní obsah

Poláci uctili památku obětí tragické letecké havárie u Smolenska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Poláci si v neděli na mších, na hřbitovech, na různých smutečních shromážděních ale i doma u televize připomínají oběti letecké katastrofy u západoruského Smolenska, od níž právě uplynul rok. Zahynulo při ní 96 lidí, mezi nimi prezident Lech Kaczyński, první dáma a desítky představitelů veřejného života.

Foto: Reuters

Lidé přicházejí k prezidentskému paláci ve Varšavě, aby uctili památku obětí loňské havárie ve Smolensku.

Článek

Rodiny obětí se bez přítomnosti médií sešly na mši na varšavském vojenském letišti Okencie, odkud před rokem vyletělo letadlo s jejich blízkými.

V 08:41 SELČ, tedy v době, kdy se letoun zřítil u smolenského letiště, se na různých místech Polska rozezněly sirény, řidiči v autech troubili, lidé se zastavili k minutě ticha. Na některých domech visí polské státní vlajky se smuteční stužkou.

Na dopoledne je plánováno státní smuteční shromáždění na vojenském hřbitově Powonzki ve Varšavě, kromě rodin obětí na ně přijde prezident Bronislaw Komorowski a premiér Donald Tusk z liberální Občanské platformy. Předseda polské opozice Jaroslaw Kaczyński, bratr tragicky zemřelého konzervativního prezidenta, se státních vzpomínkových akcí odmítl zúčastnit, nepovažuje je za autentické.

Kaczyński po 08:41 položil věnec před prezidentským palácem, kde mu tleskalo asi tisíc sympatizantů jeho a jeho bratra. Jde o lidi, kteří nejsou spokojení s tím, jak je smolenská katastrofa vyšetřována, mnozí z nich věří teoriím, že nešlo o nehodu, ale o atentát, jenž mají na svědomí Rusové s tichým souhlasem vlády premiéra Tuska.

Uskupení blízká národně-konzervativními Právu a spravedlnosti Jaroslawa Kaczyńského na celý  den naplánovala manifestace před sídlem hlavy státu. Policie je v pohotovosti, podle Polského rozhlasu už zasahovala při několika drobných incidentech.

Polská delegace před rokem cestovala do Katyně nedaleko Smolenska, aby uctila památku tisíců Poláků, jež tam v roce 1940 povraždila tajná sovětská policie NKVD. Krátce před přistáním se ale letadlo zřítilo. Katastrofa celé Polsko šokovala, život v zemi se na několik dnů podobně jako po smrti papeže Jana Pavla II., polského rodáka, prakticky zastavil. Zatímco zpočátku se zdálo, že katastrofa by mohla vést ke smíru mezi rozhádanými polskými politiky, uplynulý rok ukázal, že je nesmiřitelně rozdělila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám