Hlavní obsah

Mise EU už rozpačitě šetří kšeftování s orgány v Kosovu

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

brusel

EULEX, mise Evropské unie v Kosovu v rezortech spravedlnosti a policie, začala předběžně vyšetřovat tvrzení švýcarského exsenátora a prokurátora Dicka Martyho, že ozbrojenci Kosovské osvobozenecké armády (UCK) za podpory svých špiček, dnes vysoce postavených činitelů Kosova, unášeli Srby, zabíjeli je a odebírali jim orgány, aby s nimi mohli kšeftovat.

Článek

Zpráva tvrdí, že tzv. drenická skupina kosovského premiéra Hashima Thaciho byla zapletena do širokého spektra organizovaného zločinu - vražd, únosů, pašování drog, obchodu s bílým masem, pašování zbraní a obchodu s lidskými orgány.

EULEX si zatím od Martyho vyžádal předložení důkazů. „Z právního hlediska je to nesmysl. Prokuratura má za úkol zabezpečit důkazy. Výzva vůči Martymu, aby poskytl důkazy, je pokusem vyhnout se vlastní zodpovědnosti,“ řekl agentuře TASR Oliver Ivanovič, státní tajemník srbského ministerstva pro Kosovo.

Upozornil, že „dosavadní zkušenosti potvrzují, že mezinárodní mise v Kosovu nechtěly, nemohly nebo nesměly jít do konfrontace s představiteli organizovaného zločinu či s jednotlivci nebo skupinami, které byly přímo zapletené do „páchání válečných zločinů v letech 1998 až 1999 i potom“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám