Hlavní obsah

Velvyslanec údajně chtěl prodat dům v Londýně bez vědomí státu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský velvyslanec v Londýně Juraj Zervan chtěl údajně bez souhlasu státu prodat luxusní vilu, v níž bydlí zaměstnanci velvyslanectví. Ministr zahraničí Mikuláš Dzurinda ho z tohoto důvodu předčasně odvolal z funkce, informoval v pondělí deník Sme.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Slovensko téměř přišlo o vilu v lukrativní části Londýna Hampstead, jejíž hodnota se odhaduje na 2,8 miliónu liber (okolo 84 miliónů korun). Velvyslanec chtěl místo domu pronajímat čtyři byty ve Wimbledonu.

„Smlouva umožňovala výměnu bez souhlasu ústředí,“ uvedl mluvčí slovenské diplomacie Ľuboš Schwarzbacher. Transakci nakonec zastavila Investiční komise slovenského ministerstva zahraničních věcí.

Věděli o tom, tvrdí Zervan

Vedení resortu tvrdí, že změnu připravoval velvyslanec bez vědomí bratislavské centrály a tato nevýhodná transakce byla jednou z příčin předčasného ukončení působení velvyslance Zervana v Londýně.

Velvyslanec konání na vlastní pěst popírá. Tvrdí, že ministerstvo o připravované transakci vědělo, a on byl odvolán z důvodu svého členství v opoziční straně Smer-sociální demokracie. „Všechny kroky byly konzultovány a odsouhlaseny ministerstvem. Domnívám se, že jsem byl odvolán z politických důvodů, protože jsem členem strany Smer a byl jsem stínovým ministrem zahraničí,“ říká Zervan.

Vilu na Redington Road s rozlohou 400 metrů čtverečních získalo Slovensko při dělení federálního majetku. V domě jsou čtyři byty pro zaměstnance velvyslanectví.

Ambasador v Izraeli zničil vilu

Předčasně byl nedávno odvolán rovněž slovenský velvyslanec v Izraeli Ivo Hlaváček. Izraelský občan ho žaluje za zničení vily, kterou velvyslanci pronajímal jako rezidenci.

Podle majitele byla na zařízení vily způsobena škoda za 20 tisíc eur (téměř půl miliónu Kč). Měla být zničena zahrada, bazén, kuchyňská linka, koberce a nábytek. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám