Hlavní obsah

Kosovský premiér Thaçi se prohlásil za vítěze voleb

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tirana

Kosovský premiér Hashim Thaçi se v noci na pondělí prohlásil vítězem prvních parlamentních voleb od vyhlášení nezávislosti, uvedla BBC. Udělal to poté, co byly zveřejněny průzkumy. Podle nich vyhrála Thaçiho Demokratická strana Kosova (PDK) s 31 %. Její bývalý koaliční partner, Demokratický svaz Kosova (LDK), získal 25 %.

Článek

Odhad výsledků byl sestaven na základě průzkumu mezi voliči, kteří odcházeli z volebních místností. Statistická odchylka je 2,5 procentního bodu, píše ČTK.

První oficiální výsledky hlasování se očekávají nejpozději v pondělí večer. Pokud se potvrdí odhady, bude Thaçi nucen vytvořit koaliční vládu.

V projevu ve státní televizi Thaçi řekl, že jeho strana dosáhla velkého vítězství. „Dnes promluvila vůle kosovských občanů a jasně rozhodla, dnes promluvilo evropské Kosovo, dnes promluvilo euroatlantické Kosovo,“ hřímal Thaçi.

Podle ústřední volební komise se voleb v neděli účastnilo 48 procent voličů, především z řad kosovských Albánců. Místní Srbové volby bojkotovali.

Třetí skončila s 16 procenty nová Strana sebeurčení studentského vůdce Albina Kurtiho. Naopak ztratila Aliance pro budoucnost Kosova, protože její šéf Ramush Haradinaj bude opět souzen před tribunálem v Haagu za válečné zločiny na území bývalé Jugoslávie.

Reklama

Výběr článků

Načítám