Hlavní obsah

Nobelovu cenu za mír dostal Havlem podporovaný čínský disident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo
Aktualizováno

Nobelovu cenu za mír získal vězněný čínský disident Liou Siao-po. V Oslu to oznámil ředitel norského Nobelova institutu Geir Lundestad. Čínského básníka a literárního kritika na ocenění navrhovali i Václav Havel a čeští zákonodárci. Čína před jeho oceněním Norsko varovala.

Foto: Reuters

Nobelovu cenu za mír získal čínský disident Liou Siao-po.

Článek

Udělení ceny čínskému disidentovi se čekalo, i když Peking hrozil protesty. Čína označila udělení ceny Liouovi za "nepřátelské gesto". Liou je podle ní běžný "kriminálník, který byl odsouzen čínskými soudy za porušení čínského zákona".

"Udělení mírové ceny Liouovi jde naprosto proti zásadám ocenění a zároveň představuje rouhání proti mírové ceně," sdělilo čínské ministerstvo zahraničních věcí Podle Číny bude mít rozhodnutí negativní dopad na vztahy s Norskem.

Lioua, navrženého již loni, podpořili letos američtí spisovatelé i čeští zákonodárci a také exprezident Václav Havel. "(Udělením ceny) by Nobelův výbor dal signál Liouovi i čínské vládě, že mnoho lidí v Číně i po celém světě sympatizuje s ním i s jeho vizí svobody a lidských práv pro 1,3 miliardy čínských občanů," napsal Havel společně s dalšími signatáři Charty 77, Danou Němcovou a Václavem Malým.

K výzvám k udělení ceny Liou Siao-poovi se připojili i minulí držitelé Nobelovy ceny za mír, jako je arcibiskup Desmond Tutu a tibetský duchovní vůdce dalajláma. Připojila se i velká skupina čínských vědců, spisovatelů a právníků, stejně jako sinologové působící mimo Čínu.

Trest za Chartu 08

Liou Siao-po byl odsouzený k 11 letům vězení za iniciativu ke zlepšení lidských práv v Číně nazvanou Charta 08, která se inspirovala československou Chartou 77. Prokuratura ho vinila, že se zveřejněním kritiky vládnoucí komunistické strany dopustil rozvracení státu.

Foto: Reuters

Fotografie vězněného čínského disidenta Liou Siao-poa, kterou drží jeho manželka.

Disident se před soudem doznal, že patří k iniciátorům manifestu. Dodal ale, že tím neporušil žádné zákony. Podle svého švagra a obhájce v jedné osobě Liou usiluje jen o svobodu slova, ne o svržení komunistického režimu. [celá zpráva]

V minulosti byl již 20 měsíců vězněn po potlačení demokratického hnutí na náměstí Tchien-an-men v roce 1989.

Sporná cena

Nobelova cena za mír je často považována za nejspornější. Vyskytly se i případy, kdy některá ocenění pobouřila část veřejnosti, jako v roce 1994 v případě udělení ceny Jásiru Arafatovi, podezřelému z podpory terorismu. Spolu s ním ji dostali i Šimon Peres a Jicchak Rabin.

Nobelovu cenu míru dostali i egyptský prezident Anvar Sadat a Menachem Begin, kteří podepsali mírovou smlouvu mezi Izraelem a Egyptem.

Vlažné přijetí se dostalo také loňskému ocenění Baracka Obamy, kdy významná média poukazovala na to, že nový americký prezident má za sebou zatím jen minimální výsledky.

Reklama

Výběr článků

Načítám