Hlavní obsah

Itálie v rekordním zásahu proti mafii zabavila majetek za miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Na čtyři desítky obchodních společností, stovky pozemků, domů, továren či luxusních aut v celkové výši 1,5 miliardy eur (asi 36,8 miliardy korun) v úterý italské úřady zabavily sicilskému obchodníkovi podezřelému z vazeb na špičky tamní mafie. Italský ministr vnitra Roberto Maroni operaci označil za dosud největší konfiskaci vedenou proti mafii.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Italský ministr vnitra Roberto Maroni

Článek

Podle Reuters přitom také vyšlo najevo, že zločinecké organizace perou peníze ve společnostech zabývajících se alternativními zdroji energie.

Ústřední postavou zásahu je již loni zatčený 54letý sicilský obchodník Vito Nicastri známý jako "Pán větru" kvůli velkým podílům v koncernech na výrobu alternativní energie, především ve větrných parcích. Podle vyšetřovatelů z oddělení na potírání skupin organizovaného zločinu podnikal také ve výrobě solárních panelů.

Vyšetřovatelé v úterním prohlášení uvedli, že obchodník je podezřelý z praní peněz pro sicilskou mafii Cosa Nostra a z úzkého napojení na jejího domnělého "bosse bossů" Mattea Messinu Denara. Agentura ANSA uvedla, že pracoval také s nejbohatší italskou mafií, kalábrijskou 'Ndranghetou.

Průlom v pátrání po Denarovi

Operace byla postavena na zprávě z vyšetřování o 2400 stránkách. Většina ze zajištěného majetku se nacházela na Sicílii a v domově 'Ndranghety v jižní Kalábrii.

Vyšetřovatelé tvrdí, že smyčka kolem muže číslo jedna sicilské mafie se dál stahuje. Policie v červenci oznámila, že rekonstruovala Denarovu DNA na základě biologického materiálu včetně tajně získaných vlasů jeho bratrů.

To je podle ANSA považováno za zásadní průlom. Teprve 48letý Denaro je na útěku od roku 1993, zatčen nikdy nebyl. V čele sicilské mafie podle všeho stanul po zatčení jejího dřívějšího bosse před čtyřmi lety.

"Kmotr z Trapani", jak se s odvoláním na západosicilské město Denarovi také říká, je pověstný brutalitou, s jakou zavraždil svého tamního rivala a jeho přítelkyni, toho času ve třetím měsíci těhotenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám