Hlavní obsah

Střelci děsí Slovensko, ministr slibuje zákaz automatických zbraní

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko po nedávné tragédii, kdy osamělý střelec v Devínské Nove Vsi pozabíjel sedm lidí, vnímá citlivě každý výstřel. Naposledy v úterý vystrašilo některé obyvatele Prievidze šest a až sedm ran v ulici, kde bydlí sociálně slabší rodiny. Podle serveru tvnoviny.sk nebyl nikdo zraněn.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Fotografie obětí a stopy kulky na zdi domu v Devínske Nové Vsi, kde došlo ke krveprolití.

Článek

V době střelby v ulici právě vystěhovávali rodinu neplatičů a na parkovišti před domem si hrály děti. Jedna z obyvatelek bytovky vše pozorovala z okna svého bytu, když se ozvaly výstřely.

„Uvědomila si, že jde o život a ukryla se. V ulici ještě zahlídla odjíždějící bílý automobil,“ píše server. Výstřely mířily do oken jednoho z opuštěných bytů. „Při střelbě se nikomu nic nestalo. Policie případ vyšetřuje jako přestupek pro ohrožování majetku a držení zbraní a střeliva,“ uvedla trenčínská policejní mluvčí Katarína Hlaváčová.

Policie zadržela další dva střelce už v pondělí

U města Prievidza policie pak v pondělí odzbrojila 57letého muže, který měl v autě pušku, samopal a dvě pistole s náboji. V neděli střílel 62letý muž v obci Kráľová pri Modre na svou družku. Při incidentu se nikdo nezranil. Muže pod vlivem alkoholu zadrželi přivolaní členové speciální jednotky.

„Muži hrozí až tři roky vězení,“ uvedl policejní mluvčí František Peczár. Minulý týden v obci Dunajská Lužná střílel ve svém domě tchán bývalého ministra financí Jána Počiatka. Ke zranění osob ani v tomto případě nedošlo.

Slovensko má ještě v živé paměti střelbu 48letého Ľubomíra Harmana, který 30. srpna v bratislavské čtvrti Devínska Nová Ves postřílel sedm lidí a pak obrátil zbraň proti sobě. [celá zpráva]

Ministr žádá zákaz automatických zbraní

V souvislosti se těmito událostmi chce ministr vnitra Daniel Lipšic zakázat držení automatických střelných zbraní. Majitelé zbraní na Slovensku návrh ministra vnitra kritizují.

Sdružení vlastníků zbraní Legis Telum tvrdí, že připravovaný zákon o zbraních porušuje ústavní práva a omezuje občanská práva vlastníků zbraní. Odmítají myšlenku kolektivní viny.

„Princip kolektivní viny je v civilizované a demokratické společnosti nepřípustný. Exces jednotlivce, i když tragický, nemůže mít dopad na práva občanů,“ uvedl člen sdružení Daniel Tureček.

Podle sdružení odzbrojení Slovenska podpoří podsvětí. „Dá se očekávat nárůst kriminality,“ varoval Tureček.

Sdružení tvrdí, že zákaz nebude mít na zvýšení bezpečnosti žádný vliv, protože držitelé legálních zbraní loni spáchali jen 22 trestných činů, včetně nehod. „Je to pouze 0,2 procenta všech násilných trestných činů a 0,02 procenta všech trestných činů,“ uvedl Tureček.

Harman vraždil puškou 858 Tactical
Samonabíjecí puška CZ 858 Tactical, se kterou v pondělí Lubomír Harman vraždil na bratislavském sídlišti, je vlastně samopal vzor 58, upravený Českou zbrojovkou Uherský Brod pro sportovní střelbu.
Na první pohled se tato zbraň od zmíněného samopalu nijak neliší. Z původního spoušťového mechanismu však je u CZ 858 Tactical vyňata automatická spoušť. Nelze tedy střílet dávkami, ale jenom jednotlivými ranami.
Do pravé poloviny spoušťového mechanismu navíc výrobce zavařil ocelový hranol, aby Tactical nešlo snadno přestavět na střelbu dávkami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám