Hlavní obsah

Slovák, kterému dala policie do letadla výbušninu, dostane odškodnění

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenské ministerstvo vnitra odškodní muže, kterému na letišti v Popradu policejní psovod omylem zanechal v zavazadle výbušninu. Ve středu to potvrdil odstupující ministr vnitra Robert Kaliňák. Štefan Gonda z Popradu v lednu 2010 odletěl s výbušninou do irského Dublinu, kde měl potíže s místní policií.

Foto: Jan Koller, ČTK

Odstupující slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Článek

Výše finančního odškodnění nebyla zveřejněna. Podle Kaliňáka byly ale spokojeny obě strany.

V lednu 2010 na popradském letišti umístil policejní psovod v rámci výcviku výbušninu mezi zavazadla. Po ukončení výcviku ji však neodstranil, a ta se tak dostala až do letadla. Policista si chybu uvědomil, informoval řídící věž, ale ta poskytla pilotovi zprávu, že se jedná o neškodnou atrapu. Pilot se proto rozhodl odletět do Dublinu.

Slovenská policie informovala irské kolegy až za dva dny. Irská policie Slováka v místě bydliště zadržela. Po vysvětlení celého případu ho po několika hodinách propustila.

Na Slovensku se vzápětí rozšířily nálepky, které si cestující s oblibou lepili na zavazadla s textem: „Děkuji slovenské policii, že nevloží nic zakázaného do mého zavazadla jako například: výbušniny, drogy a jiné zakázané předměty“. Další oblíbené nálepky měly nápis: „Prosím, nevkládat trhaviny!“ nebo „Nebezpečí! Zavazadlo kontrolovala slovenská policie!“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám