Hlavní obsah

Dva Kanaďané se pokusili v Osvětimi ukrást hřeby z kolejí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Dva kanadští učitelé se pokusili v někdejším nacistickém vyhlazovacím táboře v jihopolské Osvětimi ukrást železniční hřeby. V pondělí o tom na svém webu informovala polská televize TVN24. Policie je zadržela, vyslechla a poté propustila.

Foto: Profimedia.cz

Ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi nacisté zavraždili 1,1 miliónu lidí, hlavně Židů.

Článek

Oba Kanaďané se doznali, že vzali uvolněné hřeby z železniční tratě, po které do Osvětimi přijelo pro smrt přes milion lidí. Prohlásili, že si je chtěli vzít na památku.

Mluvčí osvětimského muzea Jaroslaw Mensfelt řekl, že chování obou mužů vzbudilo u ostatních návštěvníků pozornost. Ti následně vše oznámili ostraze, která přivolala policii.

Mensfelt dále prohlásil, že Kanaďané museli vědět, že jde o krádež, protože u hlavní brány visí informační cedule. Ta návštěvníkům sděluje, že vstupují do muzea a že tábor je na seznamu památek světového kulturního dědictví UNESCO.

Loni v prosinci ukradla trojice zlodějů ze vstupní brány do osvětimského tábora nápis Arbeit macht frei (Práce osvobozuje). Policie nápis našla po několika desítkách hodin rozřezaný na tři části a zadržela pětici podezřelých. Tři zloději, kteří se k činu přiznali, si již odpykávají trest vězení. Zbylí dva jsou nadále ve vazbě.
Ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi, který vznikl v roce 1940, nacisté zavraždili 1,1 miliónu lidí, hlavně Židů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám