Hlavní obsah

Fico těsně před volbami výrazně ztratil

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Stranické preference strany Smer-sociální demokracie premiéra Roberta Fica klesly krátce před volbami pod třicet procent. Podle ve čtvrtek zveřejněného průzkumu agentury Focus by začátkem června volilo Ficovu stranu 29,5 procenta Slováků. V květnu to bylo přes 35 procent a loni přes 42 procent.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Pokud by se v sobotních volbách nedostala do parlamentu některá z menších vládních stran, Fico by měl značné problémy při sestavování vládní koalice. Podle propočtu mandátů by totiž podle aktuálních preferencí mohla získat pravicová opozice většinu. Ve 150členném parlamentu by měla těsnou většinu 78 poslanců.

Politologové upozorňují, že na Slovensku by se mohl zopakovat český scénář, když ČSSD ve volbách zvítězila, ale vláda bude zřejmě sestavena bez sociálních demokratů. Podobně jako v Česku voliči pravděpodobně dostanou do parlamentu dvě nové strany, které by mohly být jazýčkem na vahách při sestavování příští slovenské vládní koalice.

Podle agentury Focus by se do parlamentu dostalo sedm stran. Za Ficovou stranou by se umístila nová liberálně-pravicová strana Svoboda a Solidarita Richarda Sulíka (12,4%) a Slovenská demokratická a křesťanská unie (SDKU) v čele s Ivetou Radičovou (12,1%).

Do parlamentu by se dostali také křesťanští demokraté se ziskem 9,2 procenta hlasů a vládní Slovenská národní strana Jána Sloty s podporou 7,7 procenta voličů.

Novou slovensko-maďarskou stranu Most-Híd v čele s Bélou Bugárem by dalo hlas 6,5% voličů a Straně maďarské koalice 5,2% voličů. Na hranici zvolitelnosti je Lidová strana HZDS Vladimíra Mečiara (5%).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám