Hlavní obsah

Ministři financí EU volají po obnovení stability

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Ministři financí evropských zemí, kteří se sešli v neděli v Bruselu na mimořádném zasedání, volali pro zvýšení stability a kredibility eura. Evropská komise nejspíš navrhne zvýšení finančních prostředků v "záchranném" fondu EU o 60 miliard eur, ze stávajících 50 miliard na 110 miliard.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Unie už v loňském roce odsouhlasila navýšení objemu peněz ve fondu z 25 na 50 miliard eur. Ve hře je údajně i právní zakotvení bilaterálních půjček, jimiž unie pomůže Řecku. O této možnosti jednali již v pátek lídři členských států eurozóny na summitu v Bruselu. Protože jde o velmi drahé řešení současné situace, země platící eurem by si přály, aby podmínky pro poskytnutí úvěrů byly natolik neatraktivní, že by je bylo možné využít až jako poslední možnost.

Peníze z fondu dosud mohly čerpat jen členské státy EU, které si ovšem drží národní měny a neplatí eurem. Během hospodářské a finanční krize těchto finančních prostředků využilo Maďarsko a Lotyšsko.

Ministři se do Bruselu sjeli kvůli řecké krizi, která oslabuje euro a vede k propadu akciových trhů. Panují obavy, že by Řecko mohly následovat další země, zejména Španělsko a Portugalsko.

„Budeme bránit euro, musíme dodat naší měně větší stabilitu a uděláme, co je potřeba, abychom toho dosáhli,“ uvedla španělská ministryně financí Elena Salgadová. Právě Španělsko, které EU nyní předsedá, svolalo krizovou schůzku.

„Musíme udělat rozhodnutí, které obnoví stabilitu eura,“ řekla francouzská ministryně financí Chiristine Lagardová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám