Hlavní obsah

Východní Němci nejsou etnikum, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stuttgart

Východní Němci netvoří samostatnou etnickou skupinu, a tudíž není možné někoho nezákonně diskriminovat na základě toho, že pochází z někdejšího východního Německa. Tímto argumentem ve čtvrtek pracovní soud ve Stuttgartu zamítl žalobu ženy, která tvrdí, že ji firma na západě Německa odmítla zaměstnat kvůli východoněmeckému původu.

Článek

Firma v západoněmecké spolkové zemi Bádensko-Württembersko zaslala devětačtyřicetileté ženě zpět podklady uchazečky i s životopisem. Ten se jí však vrátil i s poznámkou "Ossi" (výchoďák), jak se v Německu lidově a poněkud pejorativně označují Němci z takzvaných nových spolkových zemí.

Stěžovatelka Gabriela S., která pochází z východní části Berlína, od roku 1988 žije ve Stuttgartu. Soudce chtěla v procesu přesvědčit, že ji potenciální zaměstnavatel diskriminoval jako národnostní menšinu, a tudíž jí měl vyplatit odškodné.

Etnickým původem se rozumí víc než jen regionální původ
soudce

Více než 20 let od pádu berlínské zdi však soud dospěl k názoru, že poznámku poukazující na něčí východoněmecký původ sice lze vnímat jako diskriminaci, ale nikoli jako diskriminaci zakázanou zákonem. Takovou je mimo jiné právě diskriminace na základě etnického původu.

"Etnickým původem se rozumí víc než jen regionální původ," vysvětlil ve čtvrtek předsedající soudce. Kromě přiřazení k někdejšímu teritoriu komunistické NDR totiž "výchoďáci" nevykazují další společné znaky, které činí určité společenství etnikem. Patří k nim například společné tradice, jazyk, náboženství, styl oblékání nebo kuchyně.

Žalovaný zaměstnavatel při čtvrtečním projednávání případu tvrdil, že důvodem odmítnutí žádosti o práci nebyl původ, nýbrž nedostatečná kvalifikace a počítačová gramotnost uchazečky i nesprávně vyplněná žádost.

Gabrielu S. u soudu zastupoval právník, protože jeho mandantku prý zmáhal obrovský mediální zájem o její proces.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám