Hlavní obsah

Svržený kyrgyzský prezident odletěl do Kazachstánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biškek
Aktualizováno

Svržený kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev ve čtvrtek opustil zemi a zvláštním vojenským letadlem odletěl do sousedního Kazachstánu, uvedly ČTK a DPA. Ráno po něm na mítinku v Oši stříleli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ochranka střílela do vzduchu, aby chránila prezidenta před davemVideo: Reuters

 
Článek

Bakijevův odlet oznámila středoasijská agentura AKIpress, úřady zatím její informaci nepotvrdily. Už dříve se ale hovořilo, že by Bakijev mohl dostat azyl v Kazachstánu.

Odletu předcházelo jednání se zástupci prozatímní vlády v Džalalabadu na jihu Kyrgyzstánu. Prozatímní vláda sice vyhlašovala, že jej chce dopadnout a soudit, ale prozatímní premiérka Róza Otunbajebevová naznačovala, že je ochotna jednat o podmínkách, za nichž by opustil zemi. [celá zpráva]

Po Bakijevovi stříleli

Po odstaveném prezidentu Bakijevovi ve čtvrtek na mítinku v Oši na jihu země vystřelil neznámý útočník, napsala CNN. Prezident nebyl zraněn. Ochranka ho okamžitě odvedla do bezpečí. Podle ruských agentur naopak střílela Bakijevova ochranka, píše ČTK.

Foto: Reuters

Příznivci prezidenta Bakijeva na demonstraci na jihu Kyrgyzstánu

Ruské zdroje uvádějí, že členové ochranky reagovali na hrozbu násilností, k nimž se prý schylovalo v davu přihlížejících. Mezi stoupence svrženého prezidenta se údajně vmísili příznivci prozatímní vlády a prý chtěli vyprovokovat násilné střety.

Výstřely byly vypáleny krátce poté, co Bakijev začal mluvit k pěti tisícům svých příznivců, uvedla BBC. Podle západních tiskových agentur byly výstřely určeny Bakijevovi.

Bakijev se po střelbě v Oši vrátil do své rodné obce vzdálené asi sto kilometrů od města. Tisíce lidí na ošských náměstích zůstaly, místo hlídá několik set příslušníků policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám