Hlavní obsah

Letadlo nouzově přistálo na zamrzlém jezeře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tallinn

Zamrzlé estonské jezero Ülemiste ležící na jihozápadním předměstí Tallinnu ve čtvrtek spasilo posádku polského nákladního letounu An-26, kterému led posloužil jako nouzová přistávací dráha. Letadlo přinutil k riskantnímu manévru zaseknutý podvozek a následná porucha motoru.

Článek

Pilot charterového letu z Helsinek do Tallinnu se nejdřív dvakrát pokoušel přistát na tallinnském letišti. První pokus zmařil porouchaný podvozek, a když při druhém vypověděl jeden z motorů, zamířil letoun na jezero. Šest členů posádky se při přistání jen lehce zranilo.

Estonští záchranáři okamžitě přečerpali z letadla palivo, aby případný únik neznečistil vodu pod ledem. Jezero Ülemiste je hlavním zdrojem pitné vody pro půlmiliónový Tallinn. Podle očitých svědků se letoun začal pomalu potápět.

Posádka letadla může mluvit o velkém štěstí, protože po tvrdé zimě ve čtvrtek i do Pobaltí přišlo jaro. Kdyby k nehodě došlo o několik dní později, led by těžký stroj neudržel.

Letadlo patří polské společnosti Exin, od níž ho měla pronajaté zásilková společnost DHL.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám