Hlavní obsah

Šéf německé diplomacie pod palbou kvůli protežování přítele a sponzorů

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Je to pořád stejný obrázek: Guido Westerwelle (48) o překot vysvětluje, zásadně se neomlouvá a okamžitě přechází do protiútoku. Po 150 dnech po nástupu do úřadu se šéf německé diplomacie ocitl v nemilosti médií a naopak se stal oblíbencem komiků.

Foto: Paulo Whitaker , Reuters

Německý ministr zahraničních věcí Guido Westerwelle

Článek

Nejnovější vášně vzbudil minulý týden, když na služební cestu po Latinské Americe vzal s sebou svého životního partnera Michaela Mronze (42). Na přítomnosti tohoto úspěšného manažera by samo o sobě nebylo nic divného – o jejich soužití Němci vědí léta a navíc nejsou z těch, kdo by se nad ním pohoršovali.

„Mám radost, že si pan Mronz našel čas na to, aby mě na své náklady doprovodil. Budeme v tom pokračovat,“ pronesl ministr zahraničí bez dalšího vysvětlování v první reakci na nařčení, že nedokáže oddělit soukromou a služební sféru a že se ocitl v zajetí klientelismu.  Vyšlo však najevo, že Mronz mohl spojit příjemné s užitečným: jako vlastník agentury pořádající sportovní akce, recepce a vernisáže si okoukl Rio de Janeiro, pořadatele mistrovství světa v kopané v roce 2014 a letních olympijských her v roce 2016.

Ne dosti na tom. V ministerském boeingu nechyběli zástupci firem – sponzorů Westerwelleho liberální FDP. Internetový podnikatel Ralph Dommermuth (46) v roce 2005 věnoval FDP 160 tisíc eur (čtyři mil. korun). O dva roky později spolu s Mronzem sponzorsky i marketinkově připravili účast německé posádky na jachtařské soutěži America’s Cup.

V lednu při Westerwelleho cestě do Japonska a Číny nechyběl Ralf Marohn (45), majitel firmy obchodující s oběma zeměmi, v jejímž vedení zasedá i Kai Westerwelle (46), ministrův mladší bratr. „Protože opozici docházejí politické argumenty, zkouší to nyní s osobními útoky vůči mně i mé rodině,“ byl ministr hotov s odpovědí.

Liberálové padají

Polemika kolem Westerwelleho doprovodu přitom nemohla přijít v méně vhodnou dobu. FDP a jejich šéf osobně se v kampani před zářijovými volbami pasovali do role nositelů změn, dravé štiky ve stojatých vodách berlínské politiky. Slibovali snížení daní, úspory všude, kam se podíváš. Místo toho daňové úlevy pocítili pouze hoteliéři. Majitel jedné z největších sítí hotelů se ukázal jako velmi štědrý mecenáš liberálů.

Westerwelle v zemi, jež jako nedotknutelné dědictví a záruku demokracie střeží stát blahobytu, radil dlouhodobě nezaměstnaným, ať jdou odklízet sníh. Urazil tím zejména lidi bez práce nad padesát let, kteří nestojí o podporu, ale prostě nemohou práci sehnat.

FDP přišla v rekordně krátkém čase takřka o polovinu příznivců – místo rekordních 15 procent ze září by jí dnes odevzdalo hlasy pouhých osm procent. „Země, která se tak ráda hádá, se sjednotila. Proti Guidu Westerwellemu,“ poznamenal list Die Welt, FDP zpravidla značně nakloněný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám