Hlavní obsah

Na severu Španělska napadlo půl metru sněhu, uvízlo 4000 kamiónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona/Paříž
Aktualizováno

Sever Španělska postihlo nejsilnější sněžení za čtvrt století. Místy napadlo až padesát centimetrů sněhu. Sněžilo celé pondělí, i v noci na úterý. Postižena je hlavně Barcelona a okolní Katalánsko, odkud jsou hlášeny výpadky elektrického proudu, uzavřená letiště, dálnice a silnice, kde uvázlo 4000 kamiónů.

Foto: Alber Gea, Reuters

Auta ve vánici na silnici u Barcelony

Článek

Sněžit začalo během pondělí, ale vločky padaly i v noci na úterý. V některých oblastech bylo naměřeno až 50 centimetrů nového sněhu.

Foto: Alber Gea, Reuters

Muž kráčí v chumelenici v Barceloně.

Na španělsko-francouzských hranicích musely být v oblasti Perthus uzavřeny dálniční i silniční přechody. Na zasněžených vozovkách uvízlo asi 4000 kamionů, uvedla španělská televize TVE.

Celkem bylo v Katalánsku uzavřeno 60 silnic a pět železničních tratí, barcelonské letiště muselo zrušit 21 letů a devět přesměrovat jinam. Sněžení doprovázely silné poryvy větru.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Španěl u svého vozu v zasněženém Sant Feliu de Llobregat

"Provoz v postižených oblastech zůstane přerušen, dokud se počasí nezlepší," uvedl mluvčí katalánské dopravní služby SCT.

Regionální vláda zrušila na úterý vyučování ve 476 školách s více než 142 000 žáky. Také podniky zůstanou v zasažené oblasti v úterý uzavřené. Na 200 000 domácností zůstalo bez elektřiny poté, co přetížené stromy při pádu strhaly vedení.

Foto: Alber Gea, Reuters

Auta ve chumelenici na dálnici u Barcelony

Silné sněžení zasáhlo i jižní Francii. Na dálnici A9 byl přerušen provoz od města Orange na Rhoně až po Španělsko. Je nesjízdná. Na jihu Francie uvízlo v noci kvůli sněhu téměř 2000 cestujících ve vlacích a autobusech, informovala agentura AFP. Stovka cestujících ve vlaku Talgo ve směru z Barcelony, který uvízl od pondělního večera na španělsko-francouzských hranicích, musela strávit noc ve vlaku na nádraží v Cerbere a čekat na vyprošťovací čety. Problémy byly i v silniční dopravě, kterou po sněhovém přívalu zkomplikovalo náledí.

Reklama

Výběr článků

Načítám