Hlavní obsah

Pravá IRA po devíti letech znovu odpálila bombu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Organizace Pravá IRA, jež se odštěpila od Irské republikánské armády, v pondělí v noci po devíti letech odpálila na veřejnosti bombu. Výbušnina byla umístěna v autě před soudní budovou v Newry na půl cesty mezi Belfastem a Dublinem.

Foto: Repro BBC, Novinky

Exploze vozu nikoho nezranila.

Článek

Podle stanice BBC vůz před soudní budovou explodoval okolo desáté hodiny večer. Místní nemocnice a několik obchodů v okolí někdo předem telefonicky varoval. Bomba explodovala za půl hodiny, zatímco policie ještě evakuovala sousedství. Nikoho naštěstí nezranila.

Pravá IRA nesouhlasí s příměřím, na které Irská republikánská armáda přistoupila v roce 1998. Bombový útok provedla naposledy v roce 2001 v Londýně. Tehdy výbuch zranil sedm lidí. O útoky se nicméně Pravá IRA mezitím několikrát pokusila, ale nálože buď selhaly anebo je policie odhalila dříve, než je útočníci stačili použít.

IRA bojovala od roku 1921 proti dohodě britské vlády s irskou o změně statutu Irska, jenž mělo být navzdory samostatnosti stále členem Commonwealthu a později za ukončení britské nadvlády nad Severním Irskem. Od počátku 70. let do uzavření příměří si její odpor vyžádal téměř 1800 mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám