Hlavní obsah

Počet přistěhovalců ve Španělsku narostl za desetiletí šestinásobně

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Ve Španělsku vytrvale roste počet imigrantů. Za posledních deset let stoupl šestinásobně, oznámilo Národní statistické středisko.

Foto: Albert Gea, Reuters

Článek

Loni v zemi registrovali na 5,6 miliónu lidí nešpanělského původu, což představuje 12 procent celkového počtu obyvatel. Oproti roku 2008 to představuje nárůst o 400 000. Celkem žilo ve Španělsku v roce 2009 podle statistik 46,7 miliónu lidí oproti 40,5 miliónu v roce 2000, kdy v zemi registrovali pouze 924 000 přistěhovalců.

Počátkem 90. let přitom ve Španělsku žilo necelé procento imigrantů. V uplynulé dekádě sem směřovali především lidé z jižní Ameriky, severní Afriky a ostatních evropských států. Z Evropské unie sem přišlo 759 000 lidí, především z Rumunska. Nezanedbatelných je také 356 000 Britů, kteří se zde ale často usazují na důchod.

Přistěhovalci podle Joaquína Aranga Vila-Beldy, sociologa z madridské Universidad Complutense, zaplnili polovinu pracovních míst vytvořených mezi lety 2000 a 2008. „Milióny přistěhovalců sem dorazily z velké části proto, že byla ve Španělsku nová místa,“ řekl s tím, že většina z pěti miliónů pracovních míst vytvořených ve zmíněné době byla vhodná pro imigranty - například práce ve stavebnictví a různých službách.

Přistěhovalectví se v poslední době stalo politickou agendou s tím, jak se zhoršuje ekonomická situace v zemi. Tamní nezaměstnanost dosáhla loni 19 procent, což je téměř dvakrát tolik než v eurozóně.

Reklama

Výběr článků

Načítám