Hlavní obsah

Rozdíl mezi bohatými a chudými Brity je největší od konce války

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nelichotivou vizitku sami sobě vystavili po 13 letech britští labouristé ve vládní zprávě nazvané Anatomie ekonomické nerovnosti ve Spojeném království. Vyplývá z ní, že deset procent nejbohatších Britů je na tom dnes stokrát lépe než ti nejchudší a rozdíl mezi oběma skupinami byl nedávno největší od konce druhé světové války.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle zprávy za to ovšem nemohou pouze levicové kabinety, ale i předchozí vlády konzervativců.

„Zpráva ostře ilustruje, že navzdory odstranění nerovnosti v uplynulé dekádě je před námi ještě dlouhá cesta,“ reagoval premiér Gordon Brown, který se za svého předchůdce Tonyho Blaira stal nejdéle sloužícím ministrem financí v novodobých dějinách země.

Studie se zabývá stupněm nerovnosti v různých oblastech za posledních třicet let. Mimo jiné uvádí, že mezi lety 2007 a 2008 byl rozdíl mezi bohatými a chudými největší od konce druhé světové války. Majetek nejbohatších deseti procent Britů má v průměru na jednu rodinu hodnotu 853 000 liber a více (přes 25 miliónů korun), zatímco u těch nejchudších je to jen 8800 liber (asi 260 000 korun) a méně.

Deník The Times poznamenal, že navzdory vládním programům za miliardy liber Británii dál charakterizuje ostrá čára mezi třídami. Vláda labouristů v nejlepším zvládla zpomalit rozevírání nůžek mezi chudými a bohatými, které začalo v 80. letech.

Ženy se lépe učí, ale vydělávají méně

Sociální mobilita z hlediska příjmu i zaměstnání je nízká a rozdíl mezi třídami se projevuje už mezi tříletými dětmi. Autoři zprávy se domnívají, že na odstranění nerovností mezi předškoláky by bylo třeba dotovat rodiny s nejnižšími příjmy dávkou 100 liber (zhruba tři tisíce korun) měsíčně.

Přestože dívky jsou ve škole úspěšnější, jejich hodinová mzda je v průměru o 21 procent nižší než u mužů. Mzda roste pouze vysoce kvalifikovaným a zkušeným ženám ve veřejném sektoru.

Nerovnost majetku roste s věkem. Každá desátá domácnost lidí mezi 55 a 64 lety má nemovitost, penzijní spoření a další peníze v hodnotě pod 28 000 liber (zhruba 840 000 korun). U nejbohatších deseti procent Britů stejného věku je to přes 1,3 miliónu liber (téměř 40 miliónů korun).

List The Guardian upozornil, že nerovnost v příjmech v zemi je jedna z největších v rozvinutém světě. Británie v kategorii zaujímá sedmou příčku za zeměmi jako USA, Mexiko a Turecko.

Téměř pětisetstránkovou zprávu vypracoval profesor Londýnské ekonomické školy John Hills a nový Panel pro národní rovnost na zadání ministryně pro rovné příležitosti Harriet Harmanové.

Reklama

Výběr článků

Načítám