Hlavní obsah

Na srůst siamských dvojčat přišli slovenští lékaři, až když bylo pozdě

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenští lékaři zjistili, že dvojčata Boženy Šestákové (35) jsou srostlá až v sedmém měsíci těhotenství, kdy už bylo na potrat pozdě. Uvedl to deník Nový čas. Siamská dvojčata Juraj a Šimon přišli na svět 3. prosince 2009 v Bratislavě a druhý den po operačním oddělení zemřeli.

Článek

Nový čas získal z nemocnice v Prešově zdravotní záznam průběhu těhotenství Šestákové. Z dokumentace vyplývá, že matka byla na ultrazvukovém vyšetření dvakrát. V záznamu z ultrazvuku ze dne 8. září 2009 není o srůstu plodů ani zmínka. V té době byla ještě možná interrupce. „Kdybych to byla tušila, že děti jsou srostlé, šla bych na potrat,“ prohlásila po porodu Šestáková.

První ultrazvuk podle lékařů pouze potvrdil, že se jedná o dvě děti, z nichž jedno má hydrocefalus (poškození mozku). „Poučili jsme pacientku o možných komplikacích,“ uvedla mluvčí prešovské nemocnice Drahoslava Skopárová. Lékaři navrhli vyšetření plodové vody. Toto vyšetření však vyjde na 50 euro (asi 1300 Kč), což si pacientka z finančních důvodů nemohla dovolit.

Podezření, že dvojčata jsou srostlá, ukázalo až další ultrazvukové vyšetření, které lékaři provedli 29. října 2009. Tehdy už byla Šestáková v sedmém měsíci těhotenství a umělé přerušení těhotenství nebylo možné.

Siamská dvojčata Šimon a Juraj se narodila 3. 12. 2009. Byla srostlá přední částí těla, měla společná játra a část zažívacího traktu. Po zhoršení zdravotního stavu museli bratislavští lékaři přistoupit k oddělující operaci už druhý den po narození dvojčat. Ani jeden z chlapců operaci nepřežil.

Reklama

Související témata:

Související články

Siamská dvojčata oddělení nepřežila

Bratislavští lékaři museli v pátek odpoledne přistoupit k urgentní operaci siamských dvojčat Šimona a Juraje, protože se náhle zhoršil stav jednoho z nich....

Výběr článků

Načítám