Hlavní obsah

Medvědi na Slovensku před nástupem zimy řádí

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během posledních několika dnů řádili ve Vysokých Tatrách s neuvěřitelnou intenzitou medvědi. Jak informovala televize Markíza, medvěd navštívil v krátkém období Skalnatou chatu, Starý Smokovec i Bílikovu chatu. Odborníci upozorňují, že před uložením k zimnímu spánku si medvědi musí zabezpečit dostatečné zásoby tuku.

Článek

Každou noc například navštěvuje medvěd chovatele králíků. „Za jedinou noc mi zabil 16 kusů,“ říká nešťastný chovatel.

Na Skalnaté chatě medvěd vnikl do kuchyně, kde všechno zničil. Včelař ze Starého Smokovce říká, že k němu chodí medvědí rodina jako do cukrárny. „Letos mně navštívili už třináctkrát. Nestačím opravovat úly,“ stěžuje si. Včelař zkouší všechno možné. Proti medvědům používá dělobuchy, elektrické ohradníky nebo světlice. Nic nepomáhá. Medvědí rodinka se vždy vrátí.

Chatařku z Bílikovy chaty rovněž často navštěvují medvědi, kteří se hrabou ve smetí. „Vůbec jim nevadí, že smetí mám zamčené. Vždy se k němu dostanou,“ konstatuje.

Zarážející byl také případ medvědice s mláďaty, zvířata seděla v Dolním Smokovci na zastávce autobusu. Cestující ve strachu vystupovali raději o zastávku dřív.

Lesníci jsou v klidu. Podle nich není důvod k panice. Jedná se o běžné chování medvědů v tomto ročním období. Připouští však, že letos napadl v Tatrách velmi brzo sníh a medvědi mají problém dostat se k dostatečnému množství potravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám