Hlavní obsah

Rusko dál plánuje rozmístit rakety u Kaliningradu, řekl generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych
Aktualizováno

Vysoce postavený ruský generál Nikolaj Makarov popřel páteční vyjádření Moskvy, že by se Rusko zřeklo plánu rozmístit v Kaliningradské oblasti rakety Iskander. Uvedla to agentura Reuters. V pátek to přitom řekl ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin v reakci na rozhodnutí Baracka Obamy nerozšířit systém protiraketové obrany do Polska a ČR.

Článek

"Takové rozhodnutí nepadlo. Musí tu být politické rozhodnutí," prohlásil v pondělí Nikolaj Makarov v Curychu, kde doprovází ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva na návštěvě Švýcarska.

Makarov zcela opačný názor zdůvodnil tím, že Američané plán rozmístit v Evropě protiraketový systém neopustili, jen jeden nahradily druhým. "Oni se nezřekli protiraketového štítu, nahradili jej námořními komponenty," řekl generál a dodal: "Všechno, co se týká systému protiraketové obrany, v nás vyvolává negativní postoj. Buď budeme pracovat na protiraketovém štítu společně, anebo..."A dál už nedořekl.

Agentura Reuters při té příležitosti zmiňuje, že nebývá obvyklé, aby dva představitelé Ruska měli opačné názory. Není podle ní jasné, proč Makarov mluvil opačně než Rogozin. [celá zpráva]

Uvádí možnost, že generál dával najevo, že takovéto rozhodnutí musí být učiněno jen na úrovni prezidenta.

Rozmístěním Iskanderů hrozil ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Mluvil o něm naposled začátkem července. S hrozbou přišlo Rusko loni v listopadu. V lednu ale uvedlo, že to není zatím aktuální. Pak hrozbu zopakovalo v dubnu. [celá zpráva]

Důvodem může být i to, že v pátek dopoledne se ještě otevřeně nehovořilo, že USA plánují chránit Evropu námořním systémem Aegis. [celá zpráva]

Ruská generalita v posledních dvou letech opakovaně vyjadřovala tvrdší postoje než politici a dodatečně rozpory vysvětlovala tím, že šlo jen o vojenské aspekty a ne o politiku a že se armáda nakonec vždy podřídí politickým rozhodnutím.

Reklama

Výběr článků

Načítám