Hlavní obsah

Bývalá prezidentka bosenské Republiky srbské Plavšičová bude propuštěna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Bývalá prezidentka bosenské Republiky srbské (RS) Biljana Plavšičová bude propuštěna ze švédského vězení, kde si odpykává jedenáctiletý trest za zločiny proti lidskosti v Bosně a Hercegovině. Oznámil to v úterý Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Plavšičová je nejvýše postaveným politickým představitelem z prostoru bývalé Jugoslávie, kterého ICTY dosud odsoudil.

Foto: Profimedia.cz

Biljana Plavšičová před tribunálem v Haagu

Článek

"Plavšičová bude předběžně propuštěna," uvedl ICTY v rozhodnutí, které přijal v pondělí. V odůvodnění verdiktu se podle agentury AFP poukazuje na její dobré chování po dobu věznění a vyjadřuje se v něm přesvědčení o její nápravě.

Podle švédských zákonů mohla být propuštěna po vykonání dvou třetin trestu, tedy od letošního 27. října, ale konečné rozhodnutí náleželo haagskému tribunálu. Již dříve žádala o milost, stejně jako bosenští Srbové, kteří argumentovali jejím údajně špatným zdravím a vysokým věkem.

Devětasedmdesátiletá Plavšičová se podílela na pronásledování bosenských muslimů a Chorvatů za války v letech 1992-1995, která si vyžádala na 100 000 obětí. Sama se v roce 2001 vydala ICTY.

Odsouzena byla v roce 2003. Do Švédska byla převezena na vlastní žádost. Trest si odpykává v ženské věznici Hinseberg severně od města Örebro.

Plavšičová je nejvýše postaveným představitelem, kterého haagský tribunál zatím odsoudil, protože bývalý prezident Srbska a později srbsko-černohorské Jugoslávie Slobodan Milošević zemřel v cele během procesu a předchůdce Plavšičové v čele RS Radovana Karadžiče soud teprve čeká.

Bývalému veliteli bosenskosrbské armády Ratku Mladičovi a exprezidentovi Republiky srbská Krajina (v Chorvatsku) Goranu Hadžičovi se stále daří ICTY unikat.

Reklama

Výběr článků

Načítám