Hlavní obsah

Slovensko vyhlásilo kvůli důlní tragédii státní smutek, vyzvednuto 16 těl obětí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenská vláda vyhlásila na středu 12. srpna státní smutek. Oznámil to v úterý premiér Robert Fico po mimořádném zasedání slovenské vlády. Výbuch si vyžádal dvacet obětí. Zatím bylo z dolu vyzvednuto šestnáct těl, oznámil večer slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Slovenští záchranáři našli už šestnáct těl obětí výbuchu v dole v Handlové, který v pondělí ráno pohřbil celkem 20 horníků. [celá zpráva] Ještě v poledne jich bylo vyzvednuto jen sedm.

Mrtví byli ve věku 29 až 53 let. Zůstalo po nich 39 dětí, z toho 23 nezaopatřených. Primátor Handlové Rudolf Podoba uvedl, že z dvaceti obětí bylo 13 obyvateli Handlové. Všech 20 horníků zřejmě zahynulo v okamžiku výbuchu.

V místě exploze byla ještě v nočních hodinách příliš vysoká teplota, nízká koncentrace kyslíku a naopak vysoká hladina oxidu uhelnatého, kterou přístroje ani nedokázaly změřit. [celá zpráva]

Fico vyjádřil soustrast všem pozůstalým. "Je to obrovská tragédie. Vláda Slovenské republiky bude mít v úterý mimořádné zasedání, kde projednáme návrh na vyhlášení státního smutku. Vláda je připravena poskytnout finanční pomoc pozůstalým," uvedl Fico. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám