Hlavní obsah

Lupič z Velké vlakové loupeže Biggs má zemřít na svobodě

Novinky, BBC, Vladimír Michna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Slavný britský lupič Ronnie Biggs bude v pátek propuštěn z vězení. Informoval o tom britský ministr spravedlnosti Jack Straw, který mu udělil milost ze zdravotních důvodů. Biggs proslul jako hlavní aktér miliónové Velké vlakové loupeže z roku 1963 u vesnice Cheddington ve Velké Británii.

Foto: Profimedia.cz

Ronnie Biggs ještě v době, kdy si užíval svobody v Brazílii.

Článek

Podle Biggsova právníka Giovanniho di Stefana byl jeho klient propuštěn, aby na svobodě zemřel. "Není to vítězství pro mě ani pro pana Biggse. Poslali ho domů zemřít," řekl di Stefano.

O víkendu osmdesátiletý Biggs byl převezen z Norwichské věznice do nemocnice v Norfolku kvůli zápalu plic. Je upoután na lůžko a jen velmi ztěží komunikuje. Podle lékařů nemá "mnoho nadějí" svoji nemoc vzhledem ke svému věku přežít. Ministr spravedlnosti Straw před měsícem ještě milost pro Biggse odmítl.

Ten muž je nemocný, umře, nepůjde do žádné hospody, ani neuteče do Ria
právník Giovanni di Stefano

"Ten muž je nemocný, umře, nepůjde do žádné hospody, ani neuteče do Ria," komentoval rozhodnutí ministra di Stefano.

Podle Strawa bylo rozhodnutí Biggse propustil založeno na jeho zdravotním stavu. Ten se podle lékařů již nezlepší.

Lupiči před 46 lety přepadli poštovní vlak na trase Glasgow – Londýn a ukořistili 2,6 miliónu liber. Většina lupičů byla později odhalena a odsouzena k vysokým trestům. Ronald Bigss z vězení uprchl. S pomocí provazového žebříku zdolal 7,5 metru vysokou zeď věznice Wandsworth a odjel přichystanou dodávkou. Dlouhá léta se skrýval před spravedlností v Brazílii.

V roce 2001 se ve věku 71 let vrátil do Británie. Kvůli zhoršujícímu se zdraví nebyl schopen v Brazílii hradit náklady na své léčení. Po návratu domů jej úřady uvěznily.

Mezitím se v Británii stal opravdovou celebritou. O Velké vlakové loupeži se natočil i film, Biggse si zahrál zpěvák a občasný herec Phil Collins.

Jak se odehrála Velká vlaková loupež
Královský poštovní vlak z Glasgow do Londýna byl pomocí falešné manipulace se signalizačním zařízením zastaven na opuštěném místě blízko vesnice Cheddington. Strojvůdce byl omráčen ranou do hlavy a personál vlaku byl zadržen. Lupiči odpojili zbývající vagony a pokračovali v jízdě pouze s lokomotivou a vagonem, který obsahoval náklad peněz, ještě několik kilometrů na smluvené místo u viaduktu Bridego, kde čekal nákladní vůz, do kterého lup přeložili.
Čtyři dny policie pátrala po nějaké stopě. Přesto bylo 12 členů gangu během několika měsíců dopadeno.
V nejdelším procesu anglické soudní historie byli lupiči v roce 1964 odsouzení k velmi přísným trestům. Biggs, Goody, Hussey, James, Welch, Wilson a Wisbey dastali 30 let, Boal a Cordrey 14 let, Brian a Leonard Field po 5 letech, a Wheater 3 roky vězení.
Po 15 měsících Biggs z vězení utekl. Také Charlie Wilson utekl a žil v kanadském Montrealu. Ronnie Biggs uprchl přes Paříž, kde si nechal s falešnými dokumenty změnit obličej, do Austrálie. Společně s ním odešli i jeho žena a dva synové. Odtud pokračoval v útěku do Rio de Janeira.
Biggs se rozhodl v roce 2001 ve věku 71 let vrátit do Británie. Vzhledem ke svému zhoršujícímu se zdraví nedokázal v Brazílii hradit náklady na své léčení. Po návratu do vlasti byl uvězněn.
Zdroj: Wikipedie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám