Hlavní obsah

Slovenský soud potvrdil rozsudky v případě vraždy medičky Cervanové

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nejvyšší soud Slovenské republiky ve středu odmítl dovolání obžalovaných v případě vraždy medičky Ľudmily Cervanové. Mluvčí Nejvyššího soudu Peter Préti pro agenturu TASR řekl, že soud v procesu nezjistil žádná právní pochybení. Soud tak s definitivní platností rozhodl v případě 33 let staré vraždy, která rozvířila veřejné mínění v celém bývalém Československu.

Foto: Jan Koller, ČTK

Miloš Kocúr u trnavského soudu v roce 2007

Článek

Podle rozsudku dvacetiletou studentku v roce 1976 zavraždila skupina šesti mužů z Nitry. Všichni si odpykali tresty ve vězení, ale tvrdili, že bývalý režim jejich proces zmanipuloval a stali se pouze náhodnými oběťmi ve snaze vyšetřovatelů ukončit veřejností ostře sledovaný případ.

Po změně režimu požádali o obnovení procesu a v roce 2006 byli opětovně shledání vinnými. Dva z nich, Miloš Kocúr a Milan Andrášik, se museli vrátit do vězení. Kocúr je už na svobodě, Andrášik by měl být propuštěn v roce 2011.

Skupina šesti mladíků měla 9. července 1976 unést medičku Cervanovou nedaleko studentských domovů v bratislavské Mlynské dolině. Měli ji držet násilím v jednom bytě, kde ji měli opít a znásilnit. Studentka je chtěla udat, tak se rozhodli, že ji zavraždí. Její tělo bylo nalazeno v potoce nedaleko Bratislavy.

V roce 1982 poslal soud šest mužů do vězení na čtyři až 24 let. V roce 1990 Nejvyšší soud ČSFR rozsudek zrušil, muži se dostali na svobodu. Proces byl obnoven v roce 2006. Muži byli opětovně shledáni vinnými a odsouzeni. [celá zpráva]

Vražda Cervanové se stala námětem českého filmu Bolero, který měl premiéru v roce 2004.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám