Hlavní obsah

Nebyli jste tak hrozní jako Italové, říká o českém předsednictví politolog

Právo, Michal Mocek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peter Ludlow, zakladatel bruselského Centra evropských politických studií (CEPS), odpovídal Právu na otázky týkající se uplynulého českého předsednictví Radě EU.

Článek

Jak hodnotíte české předsednictví?

Nebylo ani zdaleka tak špatné, jak sugerují jeho kritici. Topolánek byl velmi úspěšný předseda Evropské rady. Přechodná vláda pracovala tak dobře, jak se dalo očekávat. Objevily se závažné slabiny, ale já teď zdůrazním silné stránky.

Jaké byly?

Úřad premiéra byl velmi dobrý a je obecně chválen: Marek Mora a další. Postupovali politicky velmi rozumně: viděli klíč k evropským záležitostem v Berlíně a tvrdě na tom (na vztahu k SRN – pozn. red.) pracovali. V březnu se jim podařilo odrazit Sarkozyho hrozbu.

A v čem vidíte slabiny českého předsednictví?

ČR udělala jednu velkou strategickou chybu, a to už v roce 2008. Nepochopila, že klíč k operativní účinnosti každého předsednictví je ve vztahu mezi hlavním městem a zastoupením v Bruselu. Koordinace mezi Prahou a bruselským zastoupením -  když to řeknu hezky - nebyla tak dobrá, jak by měla být. V celé řadě případů Češi v Bruselu nevěděli, co dělá Praha, a pravděpodobně tomu bylo i naopak.

Chcete říci, že výměna českého velvyslance při EU nám neprospěla?

Nemyslím, že by prospěla. V Bruselu potřebujete někoho, kdo tu má hlubokou a dlouhou zkušenost. I Švédové „měnili koně“ minulé léto, což bylo velmi pozdě, ale jmenovali člověka, který byl v Bruselu posledních deset let, takže ví, jak věci fungují. Česká velvyslankyně neznala akta tak dobře, jak by mohla, kdyby tu byla pět či deset let.

Italské předsednictví se zatím uvádí jako to nejhorší. Jak ve srovnání s ním vyznívá to české?

Není ani zdaleka tak špatné jako italské. Italské předsednictví v roce 2003 bylo nejhorší, jaké pamatuji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám