Hlavní obsah

EU přerušila jednání s Chorvatskem o vstupu do unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie ve středu odvolala další kolo přístupových rozhovorů s Chorvatskem, které se mělo odehrát tento týden. Důvodem je krach vyjednávání v chorvatsko-slovinském sporu kolem společných hranic. Podle agentury Reuters to oznámilo české předsednictví EU.

Článek

České předsednictví odvolalo mezivládní konferenci s Chorvatskem, která se měla konat 26. června. Přístupové rozhovory by prý nyní nepřinesly žádný pokrok.

Rozhodnutí není překvapivé. Minulý čtvrtek předseda chorvatské vlády Ivo Sanader poprvé připustil, že jednání jeho země o přijetí do Evropské unie by nemuselo skončit letos, jak se dosud čekalo. [celá zpráva]

Je to už potřetí, co se jednání přesouvají, připomněla agentura APA.

Příčinou je hraniční spor se Slovinskem, které už v EU je a vstup svého souseda musí rovněž schválit. Slovinsko blokuje jednání od prosince.

Slovinsko dalo jasně najevo, že bez vyřešení vzájemného sporu o hranice se žádné přístupové rozhovory s Chorvaty konat nebudou. Slovinská agentura STA uvedla, že Slovinsko nyní vetovalo i poslední projednávanou kapitolu o statistice. Lublaň tak blokuje 13 z 35 vyjednávaných kapitol.

Zprostředkovatelská mise EU mezi znesvářenými státy minulý týden po šesti měsících snah o vyřešení sporu zkrachovala.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám